Hírek

A makói tűzoltók traumáin is segít


A felvételt, véglegesítést, magasabb beosztásba helyezést és a társszervtől történő áthelyezés előtti, továbbá az időszakos pszichológiai vizsgálatokat Udvarhelyi Boglárka tűzoltó főhadnagy (a képen), a központ pszichológusa végzi el. Tavaly összesen 378, míg az idén már eddig 384 vizsgálatra került sor, amelyek száma szeptembertől nőtt meg, a megyei igazgatóságok humán szolgálataival történő egyeztetést követően érkeznek a szegedi központba a hivatásos állomány tagjai.

A vizsgálatok – amelyekből egy munkanapon akár tucatnyi is végrehajtható – az előírt protokoll szerint zajlanak, és kiterjednek a figyelemre, a vizsgált személy intelligenciájára és személyiségére is.

– A tűzoltóknál fontos szempont a figyelem, a jó reakcióidő, a megfelelő önbizalom megléte, a felelősségtudat és az önkontroll is – fogalmazta meg Udvarhelyi Boglárka a legfontosabb tényezőket, és hozzátette: az állomány tagjainak megfelelő toleranciával is kell rendelkezniük, hiszen beavatkozásaikat szoros kötelékben végzik, és ilyenkor szükség van az alkalmazkodóképességre. A tűzoltók fontos tulajdonsága az empátia, a károsultakkal való együttérzés képessége is, azonban nem szabad, hogy a tűzoltó azonosuljon azok helyzetével, akiknek a feladata épp az ő mentésük.

A teszteket követően személyes beszélgetésre is sor kerül a pszichológussal, amelyek során vannak, akik szívesen megnyílnak a szakember előtt, aki, ha kérik, szakmai segítséget is tud adni az állomány tagjainak.

– Ezek a beszélgetések olyan problémákat is a felszínre hoztak, amelyek egyébként nap mint nap szorongást okoztak – mutatott rá a pszichológus, hozzátéve: a szülő elvesztése utáni feldolgozatlan gyász, a párkapcsolati problémák mind olyan „időzített bombák”, amelyek a napi munkavégzés során gyengíthetik el az embert. Volt olyan beszélgetés, amely után a vizsgálatra érkezett tűzoltó kijelentette: tíz év alatt felgyülemlett feszültsége oldódott fel benne. Ha az állomány tagjai kérik, van lehetőség ilyen beszélgetésekre, amelyek csökkentik a szorongást, erősítik az önbizalmat és általuk feldolgozhatják a korábbi traumákat.

Katasztrófavédelem