Makó

Megvonják a volt III/III-as ügynökök nyugdíjpótlékát


A csatorna tegnap délutáni híradójában elhangzott: a tárcán belül felállított bizottság körülbelül ezer olyan embert vizsgált meg, akik még a kommunista rendszerben kaptak állami kitüntetést, és emiatt nyugdíjpótlékra voltak jogosultak. A testület azoktól vonja meg a havi 8 ezertől 16 ezer forintig terjedő juttatást, akik szerepet játszottak az 1945 és 1949 közötti demokratikus államrend leépítésében, az 1956-os forradalom leverésében, az MSZMP-ben és a KISZ-ben, állami vezetők voltak a szocializmus alatt, vagy titkosszolgálati múltjuk van.

 “A szám még nem végleges, a bizottság még vizsgálja a többi érintett nyugdíj-kiegészítését” – tették hozzá. Rétvári Bence azt mondta: a szakértői bizottság megállapította, hogy a vizsgált körülbelül ezer ember közül 109-en váltak méltatlanná erre a nyugdíjpótlékra azáltal, hogy titkosszolgálati múltjukra derült fény. Számukra a következő napokban postázzák azokat a határozatokat, amelyek megvonják ezt a pótlékot. Ezt követően az érintettek augusztustól kezdve már nem kapják azt a nyugdíjpótlékot, amit elvileg kitüntetésük alapján, de nyilvánvalóan titkosszolgálati tevékenységükkel összefüggésben III/III-as kötelékben, kaptak – mondta az államtitkár a Hír TV-nek.
Mint emlékezetes, a rendszerváltás után, az Antall kormány idején már megvonták azoktól a nyugdíjpótlékokat, aki a Szocialista Hazáért kitüntetésért kapták azt, illetve az 1956-os forradalom leverésében játszott szerepük miatt kaptak ilyen pótlékot.

MH-MTI