Makó

Ahol együtt lóg Horthy, Mező Imre és Zrínyi Ilona


Korom András – Makó
Két rendszerváltás, az 1945-ös, illetve az 1990-es után a makói közterületekről eltávolított emléktáblák egy része látható a makói József Attila Múzeum belső falán kedd óta. Forgó Géza történész-muzeológus ötlete alapján akkor avatták fel az országban egyedülálló emlékfalat. A legutóbbi rendszerváltás után eltávolított köztéri szobrok is a múzeum udvarában pihennek, igaz ezek többségét már alaposan benőtte a gaz.

Az egykori makói szovjet hősei emékmű. Ma már nem szimbólum, csak egy leltári tárgy – a múzeum udvarán.

– Tavaly és az idén elkezdtem összegyűjteni, milyen emléktáblák vannak/voltak Makón. Körülbelül százötvennel jelölték meg eddig a neves személyiségek szülőházait, tartózkodási helyeit vagy egyéb dolgait. Arra gondoltam, hogy készíteni kellene egy kiadványt ezekről, s arról, hogy azokat kik mikor és miért állították, avatták – mondta Forgó Géza. – Ekkor szembesültem azzal, hogy nagyon sok, a korabeli fényképfelvételeken látható tábla már nincs a helyén. Ilyen például az, melyet a makói ipartestület vésetett valamikor az 1920-as évek elején, hogy megörökítse az I. világháborúban elesett tagjai emlékét, s mely a Puskás, vagy Kállai kollégium (a Bérpalota melletti egykori takarékpénztár székháza) falán volt, vagy éppen a régi Hagymaház emléktáblája. Kiderült, hogy sok emléktáblát avattak a városban 1945 előtt is, így a vármegye ház lépcsőfordulójában volt Horthy emléktábla, vagy a Gazdasági Egyesület főtéri székházának, illetve a régi városháza oldalszárnyának építését is ily módon örökítették meg – mondta.

Móra régi emlétáblája és a Lajtos-féle karhatalmi különítményé.

Hozzátette: egy 1945-ben Csanád Vármegyei Nemzeti Bizottság által hozott rendelet alapján Horthy, Gömbös vagy épp a bécsi döntés emléktáblái nem maradhattak a helyükön.
Ugyanígy történt 1990 után, amikor is a kommunista mártírok, vagy épp az úttörőcsapatok emléktábláit szedték le, és a rendszerváltás után bontották le és vitték el a József Attila Gimnázium előtti térről a szovjet hősi emlékmű veretes bronz elemeit, melyeknél évtizedeken keresztül rendeztek koszorúzásokat április 4-e illetve november 7-e tiszteletére.

Horthy kormányzó, Gömbös miniszterelnök és Nikelszky polgármester egy emléktáblán. A szerző felvételei.

– Jó pár emléktábla sorsáról nem tudunk, így az 1919-ben a régi városháza erkélyéről kidobott, majd a makóiak által agyonvert Vásárhelyi Kálmánéról sem. Az ő halálát megtorolni érkeztek a Lenin-fiúk páncélvonattal Budapestről, s Makóról fosztogatás és túszszedés után távoztak. Kiskunfélegyházánál ők gyilkolták meg a magukkal hurcolt Návay Lajost, Makó korábbi országgyűlési képviselőjét. A Lajtos különítmény emléktáblája azonban megvan. Az emlékfalon kiállított emléktáblák a múzeumi raktárban pihentek, még Tóth Feri bácsi vagy elődje, Péter László igazgatói működése idején gyűjtötték azokat össze – tette hozzá.
Az emléktáblákat csak restaurálták, felirataik kinézeteik ma is olyanok, mint amikor azokat felavatták.

A legutóbbi rendszerváltás után lekerült emléktáblák közt található Mező Imréé, aki részt vett a spanyol polgárháborúban, mint a nemzetközi brigádok tagja, s ő volt azt, akiről máig nem tudni, hogy ki lőtte hátba, ostromló vagy ostromlott 1956-ban a Köztársaság téri pártháznál.
Móra Ferenc táblája azért került az emlékfalra, mert azt az Úri utcai házfalon egy nagyobbra cserélték, Zrínyi Ilonáé pedig azért, mert az a hasonló nevű úttörőcsapat megalakulását örökítette meg. De akad olyan emléktábla is, melyen az olvasható, hogy vajdasági fiatalok vettek részt egy makói belvízvédelmi táborban még 1980-ban. Hogy ez hol volt, azt Forgó Géza már nem tudta megmondani.


Eperjessy emléktáblára gyűjtenek

Eperjessy Kálmán, József Attila egykori osztályfőnöke születésének 120. évfordulója alkalmából emléktáblát szeretnének állítani a gimnáziumi tanárnak, a kiváló történésznek, a makói tudományos helytörténet írás jeles alakjának. A tábla maga már megvan, most a vésetésre gyűjt Molnár László települési képviselő.


Ingyen lesz a múzeumlátogatás

Szombaton, a Múzeumi Világnapon délelőtt 10 és délután 4 óra között ingyenesen látogatható a makói József Attila Múzeum összes kiállítása.