Korom András – Makó
Korábban már perre is ment a makói önkormányzattal a makói Ardics utca 1. számú házban élő Dobi Sándor. A férfi panaszával – miszerint a Rigó utcai árokból a rossz járdára átfolyó víz megrongálta a vegyes falú házat – ugyanis hiába fordult segítségért az városházához. A város végül az addigi föld árkot betonelemekkel béleltette ki, s megcsináltattak a járdát is – pályázati pénzből – Dobi Sándornak pedig 2010-ben végül 343 ezer forint kártérítést ítélt meg a bíróság, igaz a felperes végül ráfizetett az ügyre, mert 400 ezret költött ügyvédre, s 1,5 milliót költött megrongálódott épületrész helyreállítására. Most kezdhetné az egészet elölről.

Dobi Sándor lába alatt a jól láthatóan szétcsúszott csapadékelvezető betongyűrűi. A víz is ebből folyt ki.

– A 70-80 éve épült házunk Rigó utca felőli oldalán ismét megrepedeztek a falak, de repedések jelentkeztek az Ardics utca felől is, több helyen. Öt év óta itt dübörögnek el a kamionok az ablak alatt, ráadásul ide folyik az útról a víz a kapumba, ha csapadékos az időjárás – s azóta repedezik a ház. A szobában azért áll szemmel láthatóan ferdén a szekrénysor, mert megsüllyed alatta a talaj, s megsüllyedt, megbillent majd minden fal – mondta és mutatta a károsult. Dobi Sándor – aki nem titkolta, hogy korábban feszült hangon tett panaszt a jegyzőnél is – most megdöbbent. Úgy véli, hogy megtalálta a háza rongálásának fő okát. A szennyvízcsatorna építésekor a kivitelező ugyanis felbontotta a közút és a járda közötti, a járdánál magasabban fekvő zöldterületet, a háza előtt . Így derült ki, hogy az évtizedekkel ezelőtt a mélyben elhelyezett csapadékvíz elvezető betongyűrűket annak idején úgy helyezték el, hogy azokat nem cementezték össze, nem tettek közéjük gumitömítést – mert egyiknek sincs nyoma -, s időközben a gyűrűk szétcsúsztak, s a víz nagy része a réseken át talajba szivárgott.
– Korábban már próbálták kamerával megnézni, hogy szivárog-e valahol az elvezető, mely csak itt az utca elején található, a többi részen nyílt árokban folytatódik, de csak benőtt gyökereket találtak és rengeteg földet, törmeléket szedtek ki belőle – mondta Dobi Sándor, aki most megmutatta a gyűrűk közti réseket, melyekbe könnyedén be tudta dugni a kezét.

A Rigó utca felőli, megcsináltatott részen máris pikkelyekben hullik a vakolat, s újra megjelentek a repedések.

A panaszos jelzésére a városháza műszaki irodájának szakembere készített felvételeket a szétnyílt földalatti csapadékvíz elvezetőről.
Szerettük volna megtudni, hogy a makói polgármesteri hivatal milyen lépéseket tesz a kárelhárítás érdekében, azaz mikor javíttatja meg és szigetelteti le a szétcsúszott gyűrűket, illetve kíváncsiak lettünk volna, hogy a mekkora kártérítést fizet a birtokában lévő hibás csapadékvíz elvezető okozta kár miatt, ám érdeklődésünkre csupán annyi közöltek: a műszaki iroda vizsgálja, mit tehet az ügyben, de a folyamatban lévő, egyedi esetről ennél több tájékoztatást egyelőre nem adhat a város.

A városházán vizsgálódnak, de hallgatásba burkolóztak.

A 87 éves édesanyjával élő, rokkantsági nyugdíjas Dobi Sándor most vár, egyelőre nem költ a megroggyant ház újabb javítására. Azt mondta, hogy az a másfél millió is kidobott pénznek bizonyult, amit eddig ráfordított, s bízik abban, hogy az ingatlan nem temeti őket maga alá.

A zöldújság “pontosítása” a belvízmentesítésről. Akkor nem bukkantak a föld alatti vezeték hibájára. (A szerző felvételei.)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest