Szinte bárki jelentkezhet Mars asztronautának, a Mars One non-profit szervezet űr programjába, amely 2023-ra tervezi az első emberi utazást a bolygóra. A több milliárd dollárba kerülő marsi kolonizálás első lépéseként a szervezet a népszerűséget, a média érdeklődést gyűjti.

Magyarországról jelenleg egyetlen jelentkező akadt, egy 44 éves nő, aki az adatlapján megadott információk szerint Katalin, jelenleg Oxfordban nővérként dolgozik. Azóta szeretne asztronauta lenni, amióta az első magyar űrhajóst, Farkas Bertalant látta a televízióban.

Egy 25 éves amerikai, neve alapján magyar kötődésű jelentkező, Erica Meszaros humán szakos diplomái ellenére is érdeklődik az űrkutatás iránt, mivel csatlakozott a Michigani Egyetem Mars Rover kutató-csapatához és gyakornokként is dolgozott a NASA Jet Propulsion Laboratóriumában.

A program több utat tervez a Marsa. Az első nyertesek, illetve asztronauták feladata az élettér kialakítása lesz. A végső cél egy tízszer 50 méteres építmény komplexum fákkal és kényelmes élettérrel. Az asztronauták kiválasztását, felkészülésüket és a marsi reality shownak mondható programhoz a tőkét a reklámokból, azaz az óriási nézettségből szeretnék megteremteni.
MH

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest