Hírek

A madarak és fák napja apropóján- ismerjük mega SMARAGDFA-t


 

Eredete a Kínai császárfa, mely Japánon át került az Egyesült Államokba. Mivel ez egy trópusi fa, így az Amerikai éghajlati viszonyokhoz nemesítették, s fagytűrő képessége is kialakult, s alkalmas Amerikai és Európai termesztésre is. Rossz, degradált , homokos vagy szíkes talajokon is telepíthető. Gyors növekedésű, magas fűtőértékű, kiváló minősége a világban egyre több helyen telepítik. A csemetéket ín vitro/sejtszaporításos/módszerrel laboratóriumban állítják elő és nevelik elő egy négy hónapos ciklusban.
Elterjedését segítette, hogy Carbon Credit célokra és a zöldenergia ipari célokra is alkalmas. A fa.
-széndioxid megkötő képessége – hatalmas levél felületein keresztül –rendkívül magas

-a levelei akár 70 cm-s re is megnőnek, magas protein és nitrogén tartalmú, így zöldtrágyának, állati takarmánynak is használható
-a virágáról világos, fényes, enyhe vanillia illatú méz gyűjthető a méhek által

-a kozmetikai ipartól a gyógyszerészetig hasznosítható a virága
-a szimbiotikus gazdálkodásra alkalmas fafaj
-energia tartalma 4500kcal/kg, /18830 kJ/ amely a barnaszénnel egyenlő értékű
-elégetése során minimális a kibocsájtott káros anyag mennyisége

-ideális szilárd tüzelőanyag, például:pellet illetve bioetanol üzemanyag gyártására

-kiváló bútorgyártásra is, hőszigetelő képessége miatt szigetelő lapok gyártására
Gyorsan növő fa, magas törzsmagasságú, ágakat csak a fa felső csúcsrészéhez közel hajt, így törzse szinte csomómentes. így előnyös s bútorgyártásra
Smaragdfa az emberek klímavédelembe bevonásával elindították a világviszonylatban is új, PCMM-t, azaz a Privát Climate Mitigation Movement, azaz a Privát Klímaszabályozási Mozgalmat.

Zsanán az önkormányzat saját földterületén öntözéses smaragdfa telepítést hozott létre, melyet fotókon most bemutatunk. A fák ekkor 3-4 hónaposak voltak. Ha a kísérleti ültetvény hozza az elvárásokat, összefogással nagyobb telepítést hoznak létre és a fa feldolgozására kis üzemet is létre szándékoznak hozni.

Az országban fokozatosan nő az ültetvények száma, s ez azért is fontos, mert minél nagyobb lesz a telepítések nagysága, annál előbb lesz lehetőségünk,az elültetett fákra eső esetleg megszerezhető carbon cvóta jövőbeli hasznából is részesülni. Érdemes lenne vizsgálni annak lehetőségét, hogy a Barcsi út menti öreg fák pótlására alkalmas, gazdaságos lenne ez a fa?


Sunwo ZRt./Zsana/Pethes Róbert