Hírek

Terepjárón közlekedik az új mobil labor


Márciusban érkezett Csongrád megyébe az katasztrófavédelmi mobil labor (KML). A megyei igazgatóság munkatársai mellett a Szegedi Katasztrófavédelmi Kirendeltség állományából is többen részt vettek azon a szerdai oktatáson, amelyen sorra vették a vegyi, biológiai és radioaktív szennyezés esetén bevethető labor felszereléseinek használatát.

A Land Rover terepjáró alapra épített járműben találhatók védőfelszerelések, közöttük a védelmet nyújtó ruházat, gázálarcok és légzőkészülékek, amelyek a szolgálatot ellátókat védik a környezeti hatásoktól.

A felszereléssel ismerkedtek a katasztrófavédelem munkatársai. (Fotó: Katasztrófavédelem)

A foglalkozáson bemutatásra került a vegyi- és sugárszennyezettségi mintavevő készlet is, amelyben szilárd, folyékony és gáznemű anyagok mintavételezésére alkalmas eszközök kerültek elhelyezésre, amelyekkel akár mély kútból, vagy talajból is gyűjthető minta.

A labor része a hőkamera mellett az a radioaktív sugárzás érzékelő egység is, amely akár forgalomban haladva képes a sugárzás érzékelésére, valamint a meteorológiai állomás, amely a meteorológiai viszonyokat összevetve a levegőben lévő veszélyes anyagok koncentrációjával képes meghatározni a különböző szennyezettségű területek határait.

Hétköznapi felhasználása során a mobil labor a veszélyes áruk közúti fuvarozásának (ADR) ellenőrzését segíti, és a járműre telepített számítógépes rendszer a nyomtatóval az ellenőrzésről szóló dokumentációt a helyszínen elkészíti.
MH-Katasztrófavédelem