Makó

Makó a megye ötödik legbiztonságosabb városa


Makó Híradó
Palicz András városi rendőrkapitány minderről a legutóbbi rendes testületi ülés elé került beszámolójában, s annak szóbeli kiegészítésében szólt.
A bűncselekmények kriminalisztikai szempontú, struktúra szerinti megoszlásában a házasság,család, ifjúság és nemi erkölcs elleni bűncselekmények száma alig változott, míg 2011-ben 47, addig tavaly 48 ilyen ügyben jártak el. A közrend elleni bűncselekmények száma 396-ról 378-ra csökkent, ezen belül viszont a garázdaság 61-ről 70- re emelkedett, ami annak tudható be, hogy a pillanatnyi konfliktusokat az emberek még mindig erőszakos úton igyekeznek rendezni. A visszaélés kábítószerrel eljárások száma az előző évhez hasonló volt, 23-ról 22-re változott.

A vagyon elleni bűncselekmények száma jelentősen 882-ről, 659-re  csökken. Ezen belül 89-ről, 55-re a lakásbetörések száma, a lopásoké 441-ről 370-re, valamint a betöréses lopások számában 160-ról 91-re mérséklődött.
A vagyon elleni bűncselekmények számának csökkentése szoros összefüggésben van a városban felszerelt és működő 93 térfigyelő kamerának valamint a “Biztonságos Makó” programnak.

Makói gyerekek ismerkedtek a térfigyelő kamerák központjával a legutóbbi rendőrségi napon (Fotó: Korom András)

Tavaly nem történt a városban és a térségben emberölés, s a rablások száma is 8-ra csökkent az előző évi 14-ről.
Évek óta jelentősen csökken a közlekedési balesetek száma (összefüggésben azzal is, hogy immár a tranzit forgalom döntő többsége nem halad keresztül a városon). tavaly 70 (ebből két halálos) baleset történt, míg egy éve még 96 (ebből 3 halálos), öt esztendeje pedig 228 (ebből 8 halálos).

Tavaly csökkent a szabálysértés miatti feljelentések száma, de növekedett a pénzbírságok összege. A makói kapitányság 2012-ben 151 személy- és vagyonőri, valamint 4 magánnyomozói és 71 fegyvertartási engedélyt adott ki.