Hírek

A cigitől csak egy lépés a füvezés?


Miközben a felnőtt dohányosok egy része a leszokással küzd az egyre közeledő tüdőrák és más tüdőproblémák miatt, fiatalabb társaikra egy sokkal gyorsabban bekövetkezendő veszély leselkedik a sciencedaily.com által ismertetett tanulmány szerint.
A cigiző tiniknek még távoli problémának tűnik a rák, a tüdőtágulás és más dohányzás okozta betegség. Az egészségtelen szokással középiskolásként vagy általános iskolás diákként ismerkednek meg az emberek, ahogyan azt a korábbi generációk is tették ezelőtt, de mint tapasztalhatjuk már nem a nagyapáink világában élünk.

Csak egy cigi! – mondanák mentségül a cigiző tizenévesek, de az elterjedt kábítószerek miatt különösen veszélyes ez a káros szokás a fiatalokra. Nagy eséllyel marihuána használathoz vezethet, mint az kiderült a Washingtoni Egyetem és a Seattle Children’s Research Institute májusban publikált kutatásából.

Dr. Megan Moreno és kutatócsapata arra az eredményre jutott, hogy azoknak az első éves főiskolásoknak, akik már jelenleg is cigarettáznak, többszörös az esélyük arra, hogy egy éven belül áttérnek a kenderre, mint azoknak, akik egyáltalán nem cigarettáztak korábban. A tanulmány rámutat arra is, hogy akik a hagyományos cigaretta mellett füveznek, még gyakrabban gyújtanak cigarettára.
MH