Hírek

XVII.NÁRCISZNAP Babócsán


 

Babócsa külterületén találjuk a Basakert nevű 13 hektáros területet. A kert a török hódoltság alatt létesült. A törökök elsősorban rózsakerteket létesítettek, de itt a hófehér nárciszokat ültették el, olyan gondossággal, hogy több évszázad után is virágözönben pompázik kert évente májusban. A nárciszon kívül sokféle vadvirág is pompázik a kertben. Kijelölt gyalogutakon sétálhatunk a nárciszosban.
A park területén Árpád korabeli monostor feltárt romját találhatjuk, valamint egy török kori fürdő maradványait. Egy másik törökkori emlék török türbéhez hasonló kialakítású kútház, mely a Somssich kastély parkjában található.

2013.május 4-én rendezték meg a hagyományos NÁRCISZ NAP -ot. Ez a település kiemelt ünnepe, mely 12 órakor vette kezdetét, fúvószenés, majorettes kivonulással, majd 13-kor megnyitót mondott a Polgármester. .13,40-től az óvodások műsora következett. Ezt követte a táncos együttesek és hagyományőrző csoport bemutatója, tombola.

Egész napos programok: Basakert látogatás,zsűrizett kézműves cikkek árusítása, játékpark, légvár,lovas programok a Rinyaparton, hőlégballonos függeszkedés.,.
Főzőverseny, pálinkaverseny, kürtőskalács, és számtalan finomság. .Jó tudnunk, hogy minden évben-augusztusban rendezik meg a Babos ételek főzőversenyét. Itt egészen speciális babos ételek főnek, mint például: pacalos bab, bab fasírt, tejszínes bableves malacfarokkal. Immár hatodik alkalommal került megrendezésre ezen alkalommal a Nárciszfutás, melyre szinte bárki nevezhetett. A résztvevők száma kb.120 fő volt. Három különböző hosszúságú táv van. A leghosszabb Barcs-tól a Basakertig 13,1 km, a legrövidebb Templomtól a Basakertig. A futóka basakertnél szakították át a szalagot.

A műsorban tovább 17,30-tól Csepregi Éva, majd 18,30-tól Tajti Boy műsorát láthattuk.

A nap zárása a település főterén a tűzijáték volt.

Akinek nem sikerült ideérnie az idén, azt jövőre is várja Babócsa, mert itt a vendéglátás szíves látás is.

 

Pethes Róbert