Korom András – Makó
A Makón született és elhunyt Erdei János Európa bajnok ökölvívó edzőcipője az egyik legkülönlegesebb kiállítási tárgya a makói egykori pénzpalotában csütörtökönként délelőtt 9 és 12 között díjtalanul látogatható sportmúzeumnak. Persze más érdekesség is látható itt.

Erdei János edzőcipője és oklevelei.

A város sporttörténeti relikviáit bemutató kollekció jelentős részét korábban a Vasas pálya pincéjében hányódott. S hogy a megye alighanem egyetlen működő sportmúzeumát nem volt egyszerű megszervezni, az is kiderült.
– 2004-ben került át a Makói SVSE a mai rendőrségi épületből (azaz az egykori párbizottság székházából) a pénzpalotába. Az önkormányzat ugyanis akkor adta át az épületet a Belügyminisztériumnak. Akkor kaptunk itt három helyiséget, s a ház egy részébe más civil szervezetek is működhettek. Fél év után feltűnt, hogy ez a helyiség teljesen üres, akkor megkértem Molnár László képviselőt, hogy jöjjön már el, nézze meg, itt létre lehetne hozni a makói sportmúzeumot, ugyanis 1992 óta az összes sportanyagot összegyűjtöttem. Akkor rendeztünk egy háromnapos ünnepet az SVSE 80- évfordulója alkalmából – mesélte a múzeum keletkezésének történetét Balázs Tibor, a kiállítás egyik alapítója, aki maga is sportoló, hiszen 48 évi vezette a helyi sakkszakosztályt. – Eredetileg az összes anyagot szekrényekben gyűjtöttem. Végül Molnár László képviselő segített méltó helyet találnunk a kiállításnak. Bevitte a kérést a képviselő-testület elé, mely egyhangúan hozzájárult, hogy itt sportmúzeum létesüljön. Még karácsony előtt a Makói SVSE vezetőségével áthordtuk ide az összes anyagot – tette hozzá.

Balázs Tibor a gyűjtemény egy csekély részével.

A sportmúzeumban a makói illetve a városhoz kötődő sportolók eredményeit, kupáit, érmeit, a róluk szóló újságcikkeket, okleveleket, korabeli fotókat rendezték gyűjteménybe. A kollekció ma több ezer darabból áll, de a sportmúzeumban jelenleg csak 40-50 százalékát tették közkinccsé. A többi 4-5 ezer darabot – helyhiány miatt – Balázs Tibor otthon őrzi. A múzeum anyagának egy része a makói Vasas pálya hatalmas nagy pincéjéből került elő, a sakkemlékeket viszont otthon gyűjtötte.
A múzeum anyagának rendezésekor az is kiderült, hogy a MAK, azaz a Makói Atlétikai Klub 1912-ben alakult 4 sportággal, onnantól kezdve gyűjtötték az anyagokat.
– Nagyon örülök neki, hogy bevált a múzeum, melyhez hasonló nem is nagyon van. A megyei városok közül például egy sincs. – Tartanak tárlatvezetést és továbbra is folyik az adatgyűjtés – tudtuk meg Keresztes Zoltántól, aki a tárgyakból végül is múzeumot épített.

Ízelítő a sportmúzeum anyagából:

A szerző felvételei.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest