Hírek

Alattomos a felnőttkori cukorbetegség


Rózsa Virág – Makó
– Az elején nem jár fájdalommal. Alattomosan elhúzódó betegség, amely akkor okoz tüneteket, amikor a vércukor már igen megemelkedett. Sokáig nem veszik észre. Jellemző hogy, akkor mennek el orvoshoz, ha már fáj valami. Amikor ez bekövetkezik, akkor sajnos nehezen tudjuk visszafordítani a folyamatot. A megelőzés nagyon fontos – hangsúlyozta dr. Kádár Csilla, a makói kórház belgyógyász főorvosa.

– Ha már van otthon vércukormérő egy cukorbeteg hozzátartozó miatt, akkor nyugodtan mérjük meg a saját szintünket is. Gondoljunk arra, hogy öröklődhet a hajlam. Általában a túlsúly is egy fokozó rizikó – fejtette ki a belgyógyász.

Több tünet is jelentkezhet később, így szájszárazság, fokozott folyadékfogyasztás, több vizelet, fáradékonyság és alvászavar. Potenciazavarokat is okozhat, különösen férfiaknál. A cukorbetegség fokozza az érszűkületet és ez minden szervünket érint, így például a szívet is. Infarktust okozhat, tehát koszorúér szűkületet, agyvérzést, veseproblémákat. Néma infarktusok is kialakulhatnak, csak azt veszi észre az ember, hogy gyengül, fullad.

A cukorbetegség nem csak a kis erek érszűkületét okozza, hanem beidegzési zavart is. Ez különösen éjszaka jelentkezik, például égő érzéssel. A paplan érintése is fájdalmassá válhat. Hangyamászásszerű, bizsergő érzést érezhetnek a térdtől lefele. Egy olyan érzészavart is kivált, amely miatt csak későn veszik észre a sérülést a lábukon, így elhatalmasodhat egy fekély.  

Gyakran a sebészeten vagy a neurológiai osztályon, egy másik betegség, vagy egy fertőzés kivizsgálásakor derül ki, hogy a háttérben cukorbetegség húzódik meg. Előfordulhat még, hogy egy műtét előtti labor vizsgálat mutatja ki a magasabb cukorszintet.  A krónikus vesebetegségekben szenvedők, művese kezelésekre járóknak 20-30 százalékát teszik ki a cukorbetegek, tehát ott is az érszűkületet, a szemproblémákat, a látászavart, neurológiai tüneteket okozhat.

A cukorbetegség nagyon összetett, éppen ezért, minden szervünket érinti. Nem mindegy, hogy milyen korban derül ki. Nem mindegy, hogy a kettes típusú cukorbeteg, mikor szorul inzulinra, ugyanis előbb-utóbb, sajnos ő is inzulinra szorul, ahogyan kimerülnek a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei – sorolta a tüneteket  – tanácsolta dr. Kádár Csilla, a makói kórház belgyógyász főorvosa.

Nagyon sokat számít az életmód változtatás, a diéta és a mozgás. Az elején, amikor még nem olyan magas a vércukor, az életmódváltozás többet javíthat a vércukor szinten mint egy gyógyszer. Ezt tanulmányok is igazolják. Nagyot fejlődött a terápiás paletta is, tényleg a legmodernebb kezelés áll rendelkezésre. Ennek ellenére sajnos még mindig gyógyíthatatlan betegség. Fontos tisztában lenni azzal, hogy aki cukorbeteg lesz ne abban bízzon, hogy majd kitalálnak valamit. Komolyan kell vennie, kezelnie kell a betegségét, nagyon sok függ a beteg együttműködésén.