A Csongrád megyei tűzoltói beavatkozások közül minden évben előfordul 20-25 eset, amely során az egységek PB palackkal találkoznak a helyszíneken, miközben a hatósági munka során több olyan esettel is szembesültek, hogy illegálisan töltött PB palackokat találtak a szakemberek. Mindezek is alapját adták annak a szakmai napnak és gyakorlatnak, amely során a különböző töltöttségű gázpalackok viselkedését elemezték Szegeden, az egykori szovjet laktanyában.

A tűzoltók és a már felrobbant palackok. Fotó: Katasztrófavédelem

A gyakorlat első részére még április 23-án sor került, amikor az egykori katonai objektum alakuló terén felállított tűztálcába különböző mértékig megtöltött PB palackokat helyeztek, és a katasztrófavédelem videó stúdiójának segítségével különböző szögekből rögzítésre került, amint a tűzben álló palackhoz csatlakoztatott nyomásmérő egyre magasabb értékeket mutatott, miközben a palackra irányított hőkamera is egyre nagyobb forróságot jelzett, míg végül a palack hatalmas robajjal szakadt fel, vagy hasadt több darabra.

A vizsgálatok megállapították: azon palackok, amelyek a megengedettnél több PB gázt tartalmaznak, a környezetükben nagyobb rombolást képesek produkálni.

A tegnapi szakmai napon tartott előadásában a gyakorlat szakmai partnerének, Prímagáz Hungária Zrt. szakemberei által tartott előadás során elhangzott: előfordult olyan eset, amikor egy autógáz töltő kúton rendszeresen autógázzal töltötték fel a PB palackokat, amely balesetveszélyes és az adózási szabályoknak sem megfelelő eljárás, miközben nem lehet ellenőrizni a palackba jutott töltet mennyigését sem.

A gyakorlatot megtervező Ördög István tűzoltó őrnagy, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője és Gáti Ádám tűzoltó százados, a megyei igazgatóság iparbiztonsági főfelügyelője leszögezték: a szabálytalan módon töltött palackok veszélyeztetik az azokat használó családok mellett azokat a tűzoltókat is, akiknek ezeken a helyeken kell beavatkozniuk.

Az előadást követő gyakorlat során az egykori laktanya egyik használaton kívüli épületében gyújtott tűzben egy PB palack is felrobbantásra került, a tüzet a gyakorlatban részt vevő szegedi és makói egységek oltották el. A szakmai napon részt vett Bérczi László tűzoltó dandártábornok, a BM OKF országos tűzoltósági főfelügyelője, valamint Kossa György tűzoltó dandártábornok, a BM OKF országos iparbiztonsági főfelügyelője, aki a gyakorlatot kiválónak minősítette, rámutatva: lehetőséget biztosított arra, hogy a közvélemény figyelmét felhívjuk az illegális palacktöltések okozta veszélyekre,m íg a Szegeden készített felvételek a jövő tűzoltóinak tanulmányait segíthetik.

MH-Katasztrófavédelem

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest