Három hete szerzett Makó önkormányzata tudomást arról, hogy ismét gondok vannak Igáson a vezetékes vízellátással. A város külterületén lévő igási sertéstelep körül 10 család él. A 30 lakost évtizedek óta látja el ez a telep saját kútjából vízzel. A cég jelenlegi francia tulajdonosával a szolgáltatás biztosításáról 2009-ben kötöttünk megállapodást, 2011-ben a kút felújítása is megtörtént.

A vállalkozás azóta csődbe ment. Április elején az áramszolgáltató kikapcsolta a telepen az áramot, így a 10 család számára a vízellátás megszűnt. Megértjük és átérezzük azt a komoly problémát, hogy a vezetékes víz nélkül most családok nem tudnak fürödni, mosni, mosogatni. Ezért megpróbáljuk elérni, hogy a megszokott korábbi szolgáltatás visszaálljon.

Vízóraakna Igáson. Évek óta mérik a fogyasztást. (Fotó: Korom András)

A probléma megjelenése óta, átmeneti megoldásként az önkormányzat az ott élőknek zacskós ivóvizet oszt ki. Az ügy megoldása érdekében felvettük a kapcsolatot a Makó-Térségi Víziközmű Kft.-vel is. A vízügyi törvény értelmében az önkormányzatnak ott kell vezetékes ivóvíz szolgáltatást biztosítania, ahol 50 főnél többen laknak. Makó a Víziközmű kft-n keresztül tesz e kötelezettségének eleget. Az igási 30 fővel együtt a város külterületén közel kétszáz ember él tanyaközpontokban, ők eddig is, ezután is sajnos maguknak biztosították, biztosítják a vizet. A sertéstelep környékén élőknek az ivóvízen kívüli vízellátásról szintén maguknak kell gondoskodniuk addig, míg ez az ügy nem rendeződik.

Többszöri próbálkozás után a napokban sikerült először felvenni a kapcsolatot a sertéstelep külföldi tulajdonosával. Személyes egyeztetési lehetőséget kaptunk tőle a jövő hét második felére.

A város célja, hogy a tulajdonos közreműködésével visszaállítsuk a korábbi vízszolgáltatást az érintett 10 családnak.

A tárgyalás lefolytatása után tudunk újabb információval szolgálni az ott élők és a nyilvánosság számára.

Makó Város Önkormányzata

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest