Korom András – Makó

Mint arról helyszíni riportunkban beszámoltunk, a Makótól mintegy 10 kilométerre lévő, de a városhoz tartozó Igás tanyán mintegy harmincan (köztük gyerekek és hetven év felettiek) maradtak vezetékes víz nélkül, miután számlatartozás miatt mintegy 3 hete elzárta a vízellátást biztosító kutat a szomszédos sertéstelepen az áramszolgáltató. A felszámolás alatt lévő telep – a telepiek tudomása szerint – utóbb francia tulajdonban állt, most felszámolóbiztos próbálja értékesíteni.

Vágó Ferencné Rozika néni kezében a katonáktól kapott zacskós víz. Egy nap két liter jut.

Az igásiak, akik két éve valamennyi ingatlannál vízóra aknát telepítettek, s abba vízórát szereltettek, mintegy 45-50 ezer forintos költséggel, eddig fizették az elfogyasztott vízdíj árát az annak beszedésével megbízott személynek. Igaz, amikor kinn jártunk egyetlen vízdíj számlát sem tudtak felmutatni, úgy tudták, ilyen nem is készült.

A mérőórák telepítésének költségét azért vállalták, hogy mindenki a ténylegesen elfogyasztott víz mennyisége után fizessen.

A makói jegyző három hete levélben ígérte, hogy a város, mely vétlen az ügyben megpróbál intézkedni. Igaz az igásiak azt mondták, hogy a jegyző levelében megadott számon nem sok jóval kecsegtették őket. Az emberek azóta ki kerékpárral, ki pedig autóval hordja a vizet a legközelebbi, földeáki közkifolyóból. A kerékpárosok naponta háromszor-négyszer is fordulnak. Az ivóvizet a vásárhelyi katonák szállítják hetente, zacskóban, de ez fejenként csak napi 2-2 litert jelent.

Megkérdeztük a makói polgármesteri hivatalt, hogy a jegyző levelében foglaltak alapján – mondják meg, hogy mely szakhatóságokkal és mikor vették fel a kapcsolatot vízügyben -, ám konkrét választ nem kaptunk. A városháza csak annyit írt vissza, hogy a jelen pillanatban nem tudnak több információt adni annál, mint amit eddig adtak ebben az ügyben. A Makó-Térségi Víziközmű Kft. és az önkormányzat keresi a megoldási lehetőségeket. Amint lesz ilyen, természetesen a nyilvánosság elé állnak vele.

Magánút vezet a lezárt telepre. A kút a bozótos mögötti épületeknél található. A szerző felvétele.

Az általunk megkérdezett névtelenséget kérő szakemberek szerint az önkormányzat előtt két lehetőség áll, vagy megveszi a felszámolóbiztostól a kutat, vagy újat fúrat. Az előbbi költségével kapcsolatban nem tudtak tippelni, de az új kút fúrásé akár több milliós kiadást is jelenthet.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest