Makó

Igási víztelenség – a város keresgeti a megoldást


Korom András – Makó

Mint arról helyszíni riportunkban beszámoltunk, a Makótól mintegy 10 kilométerre lévő, de a városhoz tartozó Igás tanyán mintegy harmincan (köztük gyerekek és hetven év felettiek) maradtak vezetékes víz nélkül, miután számlatartozás miatt mintegy 3 hete elzárta a vízellátást biztosító kutat a szomszédos sertéstelepen az áramszolgáltató. A felszámolás alatt lévő telep – a telepiek tudomása szerint – utóbb francia tulajdonban állt, most felszámolóbiztos próbálja értékesíteni.

Vágó Ferencné Rozika néni kezében a katonáktól kapott zacskós víz. Egy nap két liter jut.

Az igásiak, akik két éve valamennyi ingatlannál vízóra aknát telepítettek, s abba vízórát szereltettek, mintegy 45-50 ezer forintos költséggel, eddig fizették az elfogyasztott vízdíj árát az annak beszedésével megbízott személynek. Igaz, amikor kinn jártunk egyetlen vízdíj számlát sem tudtak felmutatni, úgy tudták, ilyen nem is készült.

A mérőórák telepítésének költségét azért vállalták, hogy mindenki a ténylegesen elfogyasztott víz mennyisége után fizessen.

A makói jegyző három hete levélben ígérte, hogy a város, mely vétlen az ügyben megpróbál intézkedni. Igaz az igásiak azt mondták, hogy a jegyző levelében megadott számon nem sok jóval kecsegtették őket. Az emberek azóta ki kerékpárral, ki pedig autóval hordja a vizet a legközelebbi, földeáki közkifolyóból. A kerékpárosok naponta háromszor-négyszer is fordulnak. Az ivóvizet a vásárhelyi katonák szállítják hetente, zacskóban, de ez fejenként csak napi 2-2 litert jelent.

Megkérdeztük a makói polgármesteri hivatalt, hogy a jegyző levelében foglaltak alapján – mondják meg, hogy mely szakhatóságokkal és mikor vették fel a kapcsolatot vízügyben -, ám konkrét választ nem kaptunk. A városháza csak annyit írt vissza, hogy a jelen pillanatban nem tudnak több információt adni annál, mint amit eddig adtak ebben az ügyben. A Makó-Térségi Víziközmű Kft. és az önkormányzat keresi a megoldási lehetőségeket. Amint lesz ilyen, természetesen a nyilvánosság elé állnak vele.

Magánút vezet a lezárt telepre. A kút a bozótos mögötti épületeknél található. A szerző felvétele.

Az általunk megkérdezett névtelenséget kérő szakemberek szerint az önkormányzat előtt két lehetőség áll, vagy megveszi a felszámolóbiztostól a kutat, vagy újat fúrat. Az előbbi költségével kapcsolatban nem tudtak tippelni, de az új kút fúrásé akár több milliós kiadást is jelenthet.