Bojtor Boglárka – Makó

– A CrossFitness  funkcionális alapokra épülő erőnlét fejlesztés, melynek elemei nagyon hasonlítanak a CrossFitre – mondta Sipos András edző. – A kezdők először saját beépített súlyzójukkal, azaz csupán saját testükkel edzenek, majd fokozatosan különböző eszközöket kezdenek használni. Mindenki más okból keres meg bennünket, ezért külön-külön foglalkozunk velük. Vannak közöttünk, akik fogyni akarnak, vagy erőnlétüket fejleszteni, míg mások már versenyekre készülnek. Most május elsején is részt veszünk egy CrossFit versenyen, ahol nyolcan indulunk- tette hozzá az edző, akit két társa, Klembucz Mónika és Hajas Nikoletta segít az órák lebonyolításában. Móni országos bajnok, Niki pedig a 2013-as CF Games versenyén a magyar mezőny elején végzett.

Így csinálják az igazán profik. 0.40-től igazán durva.

A lányok Fit Kid néven tartanak edzéseket a fiatalabbaknak, ahová 14-18 éves korig járnak a lelkes sportolni vágyók. A felnőttek közül pedig 45 éves a sportág legidősebb gyakorlója Makón. A crossfittnesezők fele az erősebb, másik fele a gyengébb nem tagja. A hölgyek inkább gyönyörű testet szeretnének, és a narancsbőrtől szabadulnának ezzel a módszerrel. A férfiak pedig nagyobb izmokra vágynak és erőnlétüket fejlesztik. A sportoláshoz elengedhetetlen egy cél kitűzése, de annak eléréséhez a táplálkozásra is oda kell figyelni. András elmondta, hogy mindenkinek beállítják az étrendjét, melynek betartásával a sikerhez vezető út 60 %-át teljesítik.

Kolléganőnk edzői segítségével lóg a szeren. Jól bírta.

Az idejárók szerint nincs két egyforma edzés. Mindig valami változatosságot csempésznek a foglalkozásokba, akár különböző eszközök bevetésével. Ilyen például a medicinlabda, a gyűrű, az ugráló kötél, a dobozok vagy a harangsúlyok.
Aki kedvet kapott azt hétfőtől szombatig 8-10-ig és délután 4-7-ig várják.

Magam is kipróbáltam, milyen crossfittnesezzni. Tényleg embert próbáló feladat.  Az elején engem is kifaggattak sportolási szokásaimról, majd elkezdődött a közös bemelegítés. Ezután külön sorozatokat hajtottunk végre: először tízszer guggolásból kellett tarkó mögé font kézzel felugrani, majd következett  a hanyatt fekvésből való átfordulás, rögtön fekvőtámaszba. Majd jött  a harangsúllyal való támadóállás, a  hanyatt fekvésből lábemelés, a medicinlabda falhoz dobálása (ekkorra már teljesen kikészültem), de még hátra volt a felfüggesztett kötélen való nyújtózkodás. Persze ezek a gyakorlatok egymásra épültek, azaz mindig újra kellett kezdeni azokat, s ilyenkor egy-egy elemmel bővültek.  
Minden sorozat végén pár perc pihenőt kapunk, hogy kifújjuk magunkat. Végül az edzők nyújtással előzték meg a nagyobb izomláz kialakulását.

Könnyed gyakorlatrész – egy kis medicinlabda dobálás.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest