Tegnap este 9-kor a stabil hőkamera kezelője jelezte, hogy 5 embert lát Magyarország felé gyalogolni. Az egyenruhások kézi hőkamerával eléjük mentek, majd amikor átlépték az államhatárt, felszólították őket, hogy álljanak meg. Az öt férfi futásnak eredt. Közülük ketten beugrottak a Madarász tó üzemvíz csatornájába, hogy így szökjenek el a rendőrök elől. Egyikőjük néhány méter után kimászott és futott tovább, de társa nem tudott kijönni a már nyakig érő vízből. A Szegedi Határrendészeti Kirendeltség törzszászlósa csak annyit látott, hogy a férfi kapálódzik, majd arccal előre elmerül a csatornában. Az egyenruhásnak még volt annyi ideje, hogy elkapta a férfi hátizsákját és annál fogva kihúzta őt a csatornából. A rendőr gyors fellépésének köszönhetően 33 éves mauritániai férfinak az ijedtségen kívül más baja nem lett.
Elfogtak a rendőrök egy terhes koszovói nőt, aki egy négy fős csoporttal Térvár térségében lépte át illegálisan a zöld határt. Orvos megvizsgálta, ő és magzata is egészséges.
Őrizetbe vett viszont a Szegedi Rendőrkapitányság egy koszovói állampolgárt, aki immár harmadjára próbálkozott illegálisan bejutni a schengeni övezetbe. A 20 éves férfi előállítása során valótlan személyi adatokat mondott a rendőröknek, ezért közokirat-hamisítás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult ellene büntetőeljárás. Várhatóan a napokban bíró elé áll.
Az 57 határsértő többsége menekültstátus iránti kérelmet nyújtott be.
MH-CSMRFK

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest