Korom András – Makó
Az itt élő mintegy harminc ember, köztük gyerekek és 70 év feletti nyugdíjasok hosszú évek óta a közeli sertéstelepről kapták a vezetékes ivóvizet. Úgy tudják, hogy az utoljára francia tulajdonban volt, majd a cég vagy két éve csődbe ment, s felszámolás alatt áll. Április elején az áramszolgáltató – a számla nem fizetése miatt – kikapcsolta a telepen az áramellátást. Ez az oka annak, hogy Igáson megszűnt a vízellátás, hiszen nem működik a telepen az azt biztosító szivattyú.
Április 3-án az itt élők levelet kaptak Bánfi Margittól. Makó jegyzője leírta, hogy ugyan a kialakult helyzetről nem a makói önkormányzat tehet, ám a város a Makó-Térségi Víziközmű Kft.-vel és az érintett szakhatásokkal együtt mindent megtesz annak érdekében, hogy helyreálljon a vezetékes vízellátás.

Földeákra kell kerékpározni ha mosni vagy tisztálkodni akarnak az igásiak. Antalné egy nap négyszer is bicajra ül.

– Eddig türelemmel vártunk, de nem történt semmi. Szóltunk ugyan Kiss Imrénének, a körzet települési képviselőjének, aki azt ígérte, szól az önkormányzatnak. Biztos megtette, de eddig nem történt semmi. Azaz annyi igen, hogy ha mosni, mosogatni vagy tisztálkodni szeretnénk, akkor a többségünk kerékpárra ül, hogy betekerjen az ide 4 kilométerre lévő Földeákra vízért, s azt üdítős palackokban hazahozza – panaszolták az igási asszonyok.
Lóczi Zoltán szerint felháborító, hogy a XXI. században megtörténhet ilyen. Ő autóba ül, s egy-egy alkalommal 30 liternyi vizet visz haza ballonokban.

Lóczi Zoltán és kisfia, a négy éves Máté. Melegben jobban fogy a víz.

Zacskós ivóvízzel egyébként a vásárhelyi katonák látják el az igásiakat. Ők egy héten egyszer érkeznek a kistelepülésre, leteszik a vizet a kocsijukról, s abból mindenkinek jut. Csak éppen ez naponta és fejenként 2-2 litert jelent, azaz csak inni elég.
– Hiába van automata mosógépem, az nem működik hordott vízzel, így a nagy kádba beleteszek egy kisméretű gyermekkádat, abba öntöm a vizet, így mosok – panaszolta a 76 éves Vágó Ferencné Fehér Rozália. Hozzátette: nemrégiben műtötték a szemét, ezért 3 kilónál nehezebbet nem emelhetne.

Vágó néni, bár automata mosógépe van, gyermekkádban kénytelen mosni. (A szerző felvételei.)

– Akkor vesztettük el a türelmünket, amikor a makói városi tévében azt láttuk, hogy felújítják a városi víztornyot, s még ki is festik – 18 millió forintért. És mutogatják a Hagymatikumot, hogy ott milyen jót lehet fürödni. Itt meg kiszáradtak a csapok – mondta a néni fia, Vágó Ferenc, aki maga hordja naponta édesanyjának a vizet.
– Valósággal lekoszosodtunk, mióta nincs víz, hiszen nem győzünk érte bebiciklizni Földeákra – mondta Antal Ferencné Boriska – aki naponta többször is fordul kerékpárjával a falu és Igás között.
Az ittélőket az is bosszantja, hogy bár néhány éve kialakíttatták velük a vízóraaknákat és megvetették hozzá a vízórát, ám most úgy tűnik csak kidobták a 45-50 ezer forintot az egészért. Míg volt, addig a már mért víz árát havonta beszedték tőlük.

Csütörtökön megkerestük a makói városházát, hogy milyen lépéseket tesz a város az igásiak érdekében. Másnap a következő választ kaptuk:

“Makó önkormányzata sajnálattal értesült a tényről, hogy Makó-Igás egy részén áprilisban megszűnt az ivóvíz-szolgáltatás. Most, átmenetileg zacskós vizet osztunk az érintett területen. A víz ellenőrzött, szabványoknak megfelelő és biztonságosan fogyasztható. Az önkormányzat már felvette a kapcsolatot a vízellátást biztosító ingatlan tulajdonosával, a Makó-Térségi Víziközmű Kft-vel és az érintett szakhatóságokkal, hogy a lehetséges legrövidebb időn belül mindenki számára megnyugtató megoldást találjunk az ivóvíz megfelelő biztosítására. Fontos elmondani, hogy a kialakult helyzetet nem az önkormányzat okozta, de mindent megteszünk azért, hogy az élet visszatérjen a megszokott kerékvágásba Makó-Igáson is.”

A makói jegyző levele.

Az igásiak úgy tudják, hogy hétfőn a makói önkormányzat és a vízmű megpróbálkozik helyreállítani az április elején megszűnt vezetékes ivóvíz szolgáltatást.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest