Korom András – Makó
A közigazgatás és a közoktatás átszervezésének szükségességéről és tapasztalatairól, és az vállalkozókat érintő aktuális pályázati és egyéb kérdésekről is szóltak a szakemberek a Széchenyi programiroda által, a  tavaszi konferencia sorozat tegnapi makói vállalkozói konferencián.

Elsőként Weszely Tamás, a makói Járási Hivatal vezetője ismertette a Magyari Zoltán, Közigazgatási Fejlesztési Programot. Hangsúlyozta, az állam a járási hivatalok létrehozásával különválasztotta az állami és önkormányzati feladatokat. A közigazgatási fejlesztési program része lesz az egyablakos ügyintézés kiterjesztése és úgy, ahogy az év végéig az elektronizált ügyintézés kiterjesztése a vállalkozók és a  civil szervezetek körére is. 75 milliárd forintos fejlesztés része lesz a járási hivatalokban dolgozók szakmai felkészültségének fejlesztése is.

Weszely Tamás, a Makói Járási Hivatal vezetője a Magyari-programot ismertette.

Ferenczi Judit Janka, a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft.  tanácsadója, valamint Tóthné Kecskeméti Katalin, vásárhelyi tankerületi vezető párbeszédéből kiderült, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK), illetve a járási tankerületek megalakulása óta nem csak az eddigi önkormányzati iskolákat, hanem az azokkal kapcsolatos, még folyamatban lévő vagy már elszámolás alatt álló pályázatokat is sikerült átvenni. A KLIK feladata az oktatás szakmai fejlesztésének és az iskolák működésének biztosítása. Az iskolaigazgatói pályázatokat április 22-én írták ki, azokra május 20-ig lehet jelentkezni. Dönteni, a tankerület ajánlásai alapján a szakminiszter fog.

Ferenczi Judit Janka és Tóthné Kecskeméti Katalin az oktatás átszervezéséről szóltak. (A szerző felvételei)

Gáspárné Hasznosi Krisztina tanácsadó, Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. munkatársa a KEOP hulladékgazdálkodással, szennyvízkezeléssel is kapcsolatos pályázatokról elmondta: Csongrád megyéből 74 ezekkel kapcsolatos pályázatot nyújtottak be, és a hő és hűtéssel kapcsolatos pályázatok iránt is nagy volt az érdeklődés.

Tóth Andreától, a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. tanácsadójától és Madocsay Ákostól, a Kisvállalkozás-fejlesztő Pénzügyi Zrt. befektetési és kockázatkezelési igazgatójától a konferencia résztvevői a pénzügyi elvárásokról és lehetőségekről tájékozódhattak.

Magyar Szabolcs, a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. tanácsadója és Váry Éva, a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség turisztikai prioritásfelelős projektmenedzsere előadása révén pedig a jelenlévők nem csak a jó Csongrád megyei projekteket, többek közt a makói Hagymatikum melletti épület 37 szobás szállóvá való átalakításáról, a mórahalmi Colosseum hotelről, vagy az ópusztaszeri Csillagösvény élményparkról – melyet makói pályázó nyújtott be -, szerezhettek benyomást, de ötleteket is kaphattak, hogy milyen jellegű turisztikai attrakcióval lehet vendéget csábítani Makóra, illetve térségébe.
Elhangzott: a turisztikai fejlesztési pályázatra összesen 613-an pályáztak, ezek közül 179 nyert támogatás 40 milliárd forint értékben, ebből eddig 163 pályázatnak fizettek ki 21 milliárdot.

Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP-2.1.4-11-2011-0001.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest