Makó

Már a hajmosás is csillapíthatja a pollenallergia tüneteit


Rózsa Virág – Makó
– A vizes orrfolyás, gyakori tüsszögés, orrviszketés és az orrdugulás a pollenallergia fő tünetei, de csatlakozhat hozzá még szemviszketés, könnyezés, vagy szemgyulladás is. Ha ezekből többet is tapasztalunk, akkor valószínűleg szénanátháról van szó, azaz az orrnyálkahártya allergiás gyulladásáról. Általában a levegőben levő allergének okozzák, például a szélporozta növények. Ilyen tüneteket válthatnak még ki a gombaspórákra, az állati szőrökre, a háziporra, a környezetünkben lévő atkaféleségek ürülékére való érzékenység is – ismertette dr. Szántó Ágnes, a makói rendelőintézet fül-orr-gégész szakorvosa az allergia leggyakoribb tüneteit, s okozóit.

Hozzátette: érdemes megfigyelnünk, hogy hol és milyen gyakran fordulnak elő a tünetek. Ha többször visszaesünk vagy náthásnak érezzük magunkat, akkor jó elgondolkodni azon, hogy esetleg allergiáról lehet szó.

A másik fontos dolog az, hogy mióta állnak fenn a tünetek. Ha azt vesszük észre, hogy tartósak vagy visszatérnek, akkor lehet, hogy allergia. Egészen enyhének számító kellemetlenséget is okozhatnak, amivel még nem biztos, hogy elmennénk az orvoshoz. Középsúlyos esetben már befolyásolja a tanulást vagy a munkaképességet, főleg az alvást. Például állandóan eldugultnak érezzük az orrunkat. Amikor már szinte betegség tudata van az illetőnek, akkor súlyos allergiáról beszélünk.

Nagyon fontos a fül-orr-gégészeti vizsgálat. Az orrunkba mindenféleképpen bele kell néznie a szakorvosnak, mert lehet, hogy nem is allergiáról van szó. Orrsövényferdülés, vagy orrpolip is okozhat problémát. Ha tudjuk, hogy a családban van allergiás, akkor erre is biztosan kíváncsi lesz a szakorvos, mivel a genetikai hajlam is jelentős szerepet játszik benne. Egy másik vizsgálat a bőrteszt, amelyet akkor tudnak elvégezni rajtunk, ha még nem szedünk gyógyszert a tünetekre – hangsúlyozta a doktornő.

– Manapság a gyógyszertárakban már lehet kapni az allergiára való gyógyszereket. A patikus nem tudja felállítani a diagnózist kellőképpen, tehát ezek a szerek inkább “tűzoltásra” felelnek meg. Ki lehet próbálni, de érdemes kivizsgáltatni és jobb tisztába lenni azzal, hogy mire allergiás az ember azért, hogy a tüneteket csökkenteni lehessen. Így fel lehet készülni a szezonális pollenallergiára. Van néhány óvintézkedés, amelyet meg lehet tenni. Például figyelnünk kell az időjárás- és pollenjelentést. Akár két héttel az allergén szezonja előtt már el lehet kezdeni a gyógyszeres terápiát – hívta fel a figyelmet dr. Szántó Ágnes.

Pollennaptár (MTI)

Tippek szénanáthásoknak

Ha valaki a pollenre allergiás, gyakran mosson hajat, mert az benne marad a hajunkban. Ne teregesse a ruháit a szabadban, amikor pollenidőszakban. Lehetőleg tartózkodjanak zárt helyen, és akkor szellőztessenek, amikor eső van. Ezek mind fontos tényezők, amelyekre érdemes odafigyelni, ugyanúgy mint a házi porallergiásoknak. Legalább ott tegyék meg ezeket az óvintézkedéseket, ahol alszanak, mert a napi életük folyamán a házi port nem tudják kizárni. Érdemes elérni, hogy a gyermek ne a plüssállattal feküdjön le. A matrac, az ágynemű lehetőleg mosható vagy antiallergén anyagból legyen. A vizes takarítás is fontos, mint ahogy az is, hogy kevés legyen a port lekötő tárgy a szobában. A díszpárna, vagy faliszőnyeg ezek közé tartozik. Az allergia súlyos esetben akár asztmává is fejlődhet, ezért fontos, hogy odahaza minél kevesebb porfogó tárgy vegyen körül bennünket hívta fel a figyelmet dr. Szántó Ágnes, a makói rendelőintézet  fül-orr-gégész szakorvosa.