Hírek

A kürtős kalács a kedvence a Makóra látogató amerikai diplomatának


Rózsa Virág – Makó
Az amerikai nagykövetség és az Emberi Erőforrások Minisztériumának közös projektje során eddig 20 középiskolába látogattak már el azzal a céllal, hogy megismertessék az Egyesült Államok történelmét és kultúráját, s bátorítsák a diákokat, hogy akár ott tanuljanak tovább.
Szűcs Lajos, a SZIGNUM igazgatója köszöntőjében elmondta, hogy az intézménynek eddig 5 amerikai anyanyelvű lektora volt. Rajtuk keresztül egy egészen más Amerikát ismerhettek meg a diákok és a pedagógusok is, mint a filmekből. Lektoraik bemutatták, hogy tisztelik a törvényeket, a szabályokat, szervezettek, udvariasak, és jó szakemberek.

Az amerikai diplomata a SZIGNUM előadótermében. Jószívűnek és gyermekcentrikusnak ismert meg bennünket.

Az Amerikai Napok megrendezésére Baloghné Kovács Éva nyújtott be sikeres pályázatot, ezzel érdemelte ki a makói iskola a nagykövetség munkatársának látogatását és előadását.

Amy Conroy bevezető előadásában az 1851-re, Kossuth Lajos látogatására visszanyúló magyar-amerikai kapcsolatok történelmét elevenítette fel, a máig, amikor Afganisztánban a  két ország katonái együtt szolgálnak.
Elárulta két és fél éve dolgozik a budapesti nagykövetségen. New Jerseyben nőtt fel, ahol ma is nagyon sok magyar él. Szülei lengyelek, akik rendszeresen fogadtak cserediákokat fél vagy egy évre a világ különböző részeiről. Előbb geológusként végzett, majd nemzetközi kapcsolatokból szerzett egyetemi diplomát, s dolgozott az ENSZ-nél is. A három gyermekes édesanya a magyar ételek közül a gulyást, a rétest, a krémest szereti, de a kedvence a kürtős kalács.

Javasolta a diákoknak, hogy éljenek a magyarországi továbbtanulási lehetőséggel, mert nagyon fontos az ország jövőjének és az is, hogy itt helyben hasznosítsák tudásukat.

Arra a kérdésre, hogy Mit gondolnak az amerikaiak a magyarokról?, a diplomata elmondta, hogy igazából nem sokat tudnak rólunk,  legfeljebb azt, hogy nemzeti ételünk a gulyás és a paprikás.

Látta már a Balatont? Miért lett diplomata? Mit szeret a magyar kultúrában? Milyen egy nap a nagykövetségen? Milyen ösztöndíjak várják náluk a továbbtanulókat? – kérdezték többek közt a diákok. A válaszokból kiderült a diplomata 10 hónapig napi 5 órában tanult magyarul. Sokat nézte a Szomszédok című sorozatot és nagyon nehéznek tartja a magyart. – Ez a világ egyik legnehezebb nyelve, de ettől függetlenül szép – mondta.
Rólunk magyarokról eddig csupa pozitív benyomást szerzett, nagyon jószívűnek, gyermek centrikusnak ismert meg bennünket.

Az iskolai program további képei:

A szerző felvételei.