A beküldött bevallások jelentős részét elektronikus úton továbbították az adózók. A legjellemzőbb hiba továbbra is az aláírás-hiány. Aláírás nélkül érvénytelen a bevallás, tehát olyan, mint ha az adózó be sem nyújtotta volna. A bevallási határidő elmulasztása több százezer forintjába is kerülhet a figyelmetlen adózóknak.

2013. május 21.: Bevallási határidő a magánszemélyek részére:

– amennyiben az egyszerűsített bevallást az adózó javította, akkor a javított bevallás visszaküldése az adóhivatalhoz (1253E),

– személyi jövedelemadó teljes adattartalmú bevallás benyújtása (1253),

– személyi jövedelemadó csökkentett adattartalmú bevallás benyújtása (1253 M),

– adónyilatkozat benyújtása (1253ANY) az adóhivatalhoz.

Időpontváltozás: a május 20-i bevallási határidő ünnepnapra esik, ezért a legközelebbi munkanap, azaz  május 21. a bevallások benyújtásának határideje.

Benyújtási lehetőségek:

– elektronikus úton

– papíralapon

– postai úton,

– személyesen az ügyfélszolgálatokon.

Az adóhatóság javasolja az adózók számára a bevalláskitöltő program használatát, amely már a kitöltés során ellenőrzi az adatokat és csak akkor engedi lezárni a bevallást, amikor már teljesen hibátlan. A program használatával rengeteg időt spórolhatnak meg az adózók.

Az Adóhatóság a visszatérítendő személyi jövedelemadót a bevallás beérkezésétől(javításától) számított 30 napon belül, legkorábban március 1-től utalja a megadott címre vagy számlaszámra.

A fizetési kötelezettséget a magánszemély belföldi bankszámlájáról történő átutalással, az adóhatóság kijelölt ügyfélszolgálatain bankkártyás fizetés útján, illetve postai készpénz-átutalási megbízással is teljesítheti. Postai befizetéshez csekket a NAV ügyfélszolgálatain lehet igényelni.

Amennyiben az adózó által bevallott fizetendő személyi jövedelemadó nem haladja meg a 150 ezer forintot, igénybe vehető a pótlékmentes részletfizetés kedvezménye. A részletek befizetésének határideje  2013. május 21., június 20., július 22., augusztus 21., szeptember 20., október 21.

KH

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest