Makó

Ingatlancserével ürítenék ki a makói régi városházát


Korom András – Makó
Szívesen elcserélné Buzás Péter, Makó polgármestere a Csongrád Megyei Kormányhivatallal a régi városháza azon állami tulajdonban lévő részét, melyben most a tisztiorvosi szolgálat és a földhivatal működik. A két hivatal számára felajánlotta Hollósy Kornélia utcai Közhivatalok Háza önkormányzati tulajdonrészét.
A város első embere az áprilisi képviselő-testületi ülésen le is vétette napirendről a megyei kormányhivatallal kötött megállapodás módosításával kapcsolatos előterjesztést, melyben csupán az szerepel  a tavaly kötötthöz képest változásként, hogy az épület társasházzá történt átminősítése miatt az ingatlannyilvántartásba bejegyezhessék a megyei kormányhivatal térítésmentes használati jogát. Az épület földszintjén 287,53 illetve az emeletén 30,42 azaz mindösszesen 317,95 négyzetméter ingatlanrészről van szó.
A makói polgármester több nyilvános fórumon is hangoztatta már, hogy takarékossági és stratégiai megfontolásokból ürítené ki a város a régi városházát, ahol zömében civil szervezetek kaptak helyet. Itt található a Városi Televízió stúdiója is, illetve itt működik az év eleje óta már a járási hivatalhoz tartozó földhivatal, illetve a ma már Népegészségügyi Szakigazgatási Szervnek nevezett járási tisztiorvosi szolgálat.
A régi városháza iránt ugyanis már tavaly érdeklődött olyan befektető, mely a Hagymatikum közvetlen szomszédságában lévő ingatlanból négycsillagos szállodát szeretett volna építeni, összekötve azt a fürdővel. Csakhogy az ajánlat végül komolytalannak bizonyult. A Koczka Ferdinánd által épített régi városháza kiürítésével a makói önkormányzat nem csak az épület rezsiköltségétől mentesülne, de annak turisztikai hasznosítása elől is elhárulnának az utolsó akadályok.

A régi városházát turisztikai célra hasznosítaná a város. Már volt iránta érdeklődő. (A szerző felvétele.)

Megkérdeztük a Csongrád Megyei Kormányhivatalt, mi a véleményük a makói polgármester által felajánlott ingatlancseréről.
 “A járási hivatalok kialakítása kapcsán tett Buzás Péter polgármester úr egy felajánlást, amely arról szólt, hogy a Hollósy Kornélia utcai Közhivatalok Házát bocsátaná az új közigazgatási szervezet rendelkezésére. A négyszintes, új épület teljesen alkalmas lenne arra, hogy a makói járásban feladatot ellátó szakigazgatási szervek és a járási okmányiroda egy helyen biztosítson ügyintézést. Ám ehhez át kellene költöznie a Régi Városháza épületéből a Közhivatalok Házába a Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv (korábbi ÁNTSZ) járási kirendeltségének, és a Járási Földhivatalnak is.
Bár az ingatlancsere nagyon kedvező lenne mindkét fél számára, – hiszen így az állampolgárok ügyintézése egyszerűsödne, az önkormányzatnak pedig tervei vannak a Régi Városháza épületének turisztikai felhasználásával kapcsolatban -, ebben a formában még sem lenne igazságos.
A Hollósy Kornélia utcai ingatlan ugyanis nagyobb értéket képvisel, mint a Régi Városházán megürülő épületrész. Ezért további, jelenleg használaton kívüli, állami ingatlanokkal egészítené ki a cserét a város kérésére az állam. Az átadandó ingatlanok listája elkészült. Köztük olyan telek is szerepel például, amely az ipari park szomszédságában található. Ezt azzal a céllal igényelte az önkormányzat, hogy tovább bővíti általa a már meglévő területet.
Jelenleg a folyamat ott áll, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. hozzájárulására vár a kormányhivatal és az önkormányzat egyaránt. Több tárgyalás és egyeztetés történt az értékaránynak megfelelő csere ügyében.
Mindkét fél – mármint az önkormányzat és a járási hivatal – szempontjából is ez lenne a legjobb megoldás.
A jelenlegi Városháza épületébe történő költözéssel csak végső esetben számol a Kormányhivatal, ha az eredeti elgondolás szerinti ingatlancsere jogi akadályba ütközne.” írta válaszában Varga Márta, a Csongrád Megyei Kormányhivatal kommunikációs vezetője.