Hírek

Bronzérmes a makói Juhász Gyula gimi és a kiszombori Dózsa suli


A katasztrófavédelmi versenyek célja a szakmai ismeretek és fogások elsajátítása mellett az is, hogy a fiatalokból másokra és a környezetükre is figyelő felnőttek váljanak. Ezért is volt jó lehetőség, hogy az idei verseny Csongrád megyei fordulóját a Szegedi Vadasparkban rendezte meg a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A megyei versenyre hat általános és hat középiskolás csapat jutott, akik elméleti felkészültségüket a számukra összeállított, ötven kérdést tartalmazó tesztlap kitöltésével bizonyították, majd nekivághattak a vadaspark területén felállított állomások sorának, ahol a gyakorlati ismereteiket mutathatták be.

Miután homokzsákokból gátat építettek, gépjárműfecskendőről szerelt sugárral kellett célba találniuk. A következő állomáson egy veszélyes vegyi anyag szimbólumát rakták ki a fiatalok kockákból, majd az akadálypálya következett, ahol a védőfelszerelés részeit kellett összegyűjteniük, majd a csapat egyik tagjának abba beöltözve kellett a pályát teljesítenie.

A következő állomáson az asztalra kihelyezett számos tárgy közül válogathatták ki a versenyzők azokat, amelyeket egy árvízi kitelepítés során magával kell vinnie a házát elhagyó lakosnak, míg az egészségügyi állomáson a Magyar Vöröskereszt szegedi aktivistáinak közreműködésével a rájuk applikált sebeket kellett a versenyzőknek ellátniuk.

Az állomásokon és a tesztlap kitöltésével szerzett pontszámok alapján a középiskolások között az első helyezést a fábiánsebestyéni Szent Sebestyén Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai érték el, megelőzve a második helyen végzett, makói Juhász Gyula Gimnázium és a harmadik hódmezővásárhelyi Gregus Máté Tagintézmény csapatát.

Az általános iskolások között az első díjat a fábiánsebestyéni Arany János ÁMK csapata vihette a haza, a második helyen a csongrádi Széchenyi Általános Iskola csapata végzett, míg a harmadik helyet a kiszombori Dózsa György Általános Iskola csapata szerezte meg.

A csapatok a díjakat Szatmári Imre tűzoltó ezredestől, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatójától, Meleg Károly tűzoltó őrnagytól, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi és Polgári Védelmi Szövetség elnökétől, továbbá dr. Varga Pétertől, a Printker Officeland Kft. vezérigazgatójától, a verseny fő támogatójától vehették át.
A fővárosban rendezendő országos fordulón a két korcsoport győztes csapatai képviselhetik Csongrád megyét.

 

 

MH-Katasztrófavédelem