Makó

Amerikai diákrajzok érkeztek a makói gimnáziumba


 

Rózsa Virág – Makó
A napokban vethettek először pillantást a makói József Attila Gimnázium diákjai azokra a portrékra, amelyeket amerikai diáktársaik készítettek az Identitás Portré elnevezésű közös projekt részeként. Kocsisné Maráczi Margit és Charles Richard Marshall, a makói gimnázium pedagógusai örömmel mutatták be a diákoknak a frissen érkezett alkotásokat, amelyeket a projekt következő részében kölcsönösen kiértékelnek majd.

Charles Richard Marshall az egyik képpel.

Az amerikai Masssachusetts állambeli Springfield városi Van Sickle iskola részéről Jean-Paul Maitinsky kezdeményezte az együttműködést, amely a globális kommunikáció és a globális állampolgárság fontosságával foglalkozik.

A JAG-ban egy hatodikos és egy hetedikes, az amerikai iskolában két nyolcadikos osztály vett részt az alkotások készítésében. – A portrék tükrözik a springfieldi közösség sokszínűségét és az osztály nemzetköziségét. Fotók készültek a diákokról és a fekete-fehér képek szolgáltak a munka alapjául. Témaként, a tanulók közülük sokan választották a hírességeket, az ételeket, és a sportot, így mutatták be magukat. A képek egy része utal a kulturális és családi hátterükre is – írta hírportálunknak Christine McNulty, a springfieldi iskola egyik rajz szakos tanára.

A másik springfieldi osztály anonim portrékon keresztül kommunikálta a személyiséget.
– A diákok történelmi és kortárs portrékat, főként a haj megjelenítését tanulmányozták. A karcolási technikát ismerték meg a textúra és a részletek ábrázolásához, mivel ezeket meglehetősen nehéz elérni a hagyományos technikával, a rajzzal és festéssel – tudtuk meg Lauren Hazeltől, a másik amerikai osztály rajz szakos pedagógusától, aki elismerően szólt diákjairól, akik messzemenően túlteljesítették az elvárásait.
 

Tharisha Gine, az egyik springfieldi diák először négyzethálót rajzolt, majd csíkokat és rengeteg színt adott a háttérhez. Majd még több színt és energiát vitt bele a képébe, amelyeket híres zenészek képeivel egészített ki. – Azért mutatok az emberekre, mert mindegyiküket szeretem és olyan színes szeretnék lenni, mint ők, mint ahogy a képem bemutatja a világomat – írta.


Mint minden tininek, Tharisha számára is fontosak a hírességek.

– Azért választottam ezeket a képeket, mert fontos része az életemnek. Rengeteget gépezek és nézek filmeket – írta a képéhez Viktor Martinez.


Az amerikai tinik életéből nem maradhat ki a számítógépezés és a filmnézés.

Munkában az amerikai diákok. (Fotó: Van Sickle Middle School)

Csomagbontás a JAG-ban:

Ízelítő a springfieldi gyerekek rajzaiból: