Makó

Jubilált a makói balett tanszak – képgalériával


 

Bojtor Boglárka – Makó

– Ilyen nagyszabású előadást idén rendeztünk először Makón. Korábban az iskola növendékei a Szegedi Nemzeti Színházban léptek fel, más művészekkel, ami nagymértékben motiválta őket – mondta Varga József művészeti vezető. – A Makói Általános Iskolában 1998 óta lehet a balettot választani, amely azóta is töretlen sikernek örvend. A fiúk közül is sokan választják ezt, amit teljes mértékben támogatok. Tévhit az, hogy ez egy lányos, könnyed táncművészeti ág. Minden koreográfiában jelen van a férfi és nő kapcsolata – tette hozzá.
A tanszaknak jelenleg hetven tagja van, akik öt csoportot alakítanak. A diákok a két előkészítő után hat alapfokú osztályt járhatnak ki. Elballagásuk után lehetőségük van a négy év továbbképző elvégzésére. Azonban akik komolyabban akarnak foglalkozni a balettel, táncművészeti szakközépiskolában folytatják tanulmányaikat. Erre példa Sarkadi Réka, Németh Blanka, Gergely Gréta, Pacskó Krisztina és Nagy-György Emese, akik mindezt Pécsett próbálták meg. A Magyar Táncművészeti Főiskolában is találunk Makón kezdő növendékeket. Ilyenek Deák Kristóf, Joó Lea Napsugár, Szűcs Boglárka és Kovács Péter.

Az egyik felejthetetlen pillanat.

Varga József fontosnak tartja, hogy a gyerekek más táncokat is megismerjenek, például a modern táncokat. Ezért is rendeznek nyaranta táborokat, ahol mindenki megtanulhatja a hip-hop vagy a jazz lépéseit. Nemrégiben ovibalett is alakult, ahol észre lehet venni a kislányok körül a Barbie mesékben látott rózsaszín felhőcskét, melyet sokan a rajzfilmek miatt a balettel kötnek össze.
A délutáni klt műsorban minden jól alakult, s felléptek a makói macskák és majmok is. Az itthoni kis balettosok mellett szegedi és budapesti tehetségek is megmutatták magukat. A nézők körében hatalmas sikert kiváltva.

Az előadás pillanatai:

A szerző felvételei.