Makó

Tovább csökkent a belvíz nagysága


Kozák Péter védelemvezető közölte, az igazgatóság területén 34 850 hektárt borít belvíz, ez az érték néhány napja a 40 ezer hektárt is meghaladta.
Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATIVIZIG) egy belvízvédelmi szakaszán harmad-, öt belvízvédelmi szakaszán másod-, két belvízvédelmi szakaszán pedig elsőfokú készültség mellett folyik a védekezés. Az igazgatóság harminc üzemelő szivattyútelepe közül 26 másod-, illetve harmadfokú készültség mellett 24 órás üzemben működik, a berendezések pénteken 3,9 millió köbméter vizet emeltek át a befogadókba. Négy önkormányzatnál van belvízi védekezés, Székkutason másod-, Kisteleken, Kunszentmártonban, Tiszaszigeten elsőfokú készültség mellett – közölte az ATIVIZIG igazgatója.
Az Alsó-Tiszát elérte a Hármas-Körös vízhozamcsökkenése, ennek hatására az áradás intenzitása Csongrádnál mérséklődött, Szegednél a vízállás – a másodfokú készültség szintje alatt – stagnál. ATI-Vizig működési területén 78 kilométeren első, 153,5 kilométeren másod, 21 kilométeren – a Hármas-Körös öcsöd-kunszentmártoni térségében – harmadfokú árvízvédelmi készültség van – tudatta a szakember.

Makón és a környező területeken a két évvel ezelőtti állapotokhoz képest ma jó a helyzet, köszönhetően a közmiunkésok által rendbe tett és karbantartott belvízcsatornáknak.

MH-MTI