Makó

Kerékpáros és gördeszkás trükkök Makón


Makó Híradó
Nem mindennapi mutatványra képes speciális kerékpárja nyergében Szecskó László és Fülöp Márk, akik ha csak idejük van rá, folyamatosan gyakorolják a kerékpározás extrém sport változatát. Mint mondják, mióta nincs meg a korábbi pálya, ott gyakorolnak, ahol nem szólnak rájuk, így időnként a Hagymaház előtti téren, de mostanában a leggyakrabban a  piacon. Már ha az nincs éppen tele vevőkkel és eladókkal.
A makói Szecskó László évek óta gyakorolja ezt a sportágat, igaz először gördeszkával kezdte, majd ezután nyergelt át a speciális kerékpárra. – Láttam, hogy mások ezt csinálják, ráadásul egyből videón is rögzítik mit tudnak, megtetszett, ezért váltottam rá én is – mondta.
Hogy az ehhez a sportághoz alkalmas kerékpár nem olcsó mulatság, azt mi sem mutatja, hogy az alkatrészekből apránként építette fel. Elsőként csak külső gumijai voltak, majd vett egy hátsó kereket, ami 40 ezer forintba került. A bicaj váza pedig már 60 ezerbe. Laci együtt gyakorol Fülöp Márkkal, s a két fiú célja, hogy a havas idő után formába jöjjenek, s azt meg is tartsák.

A sportot nehezíti, hogy sok helyről elküldik őket, azzal a gyanúval, hogy rongálnak.
Külön extrém sportágnak számít a gördeszkázás, ami szintén kedvencük a makói fiúknak. Hogy nem könnyű belejönni a különféle trükkökbe azt Tóth Béla is jól tudja:
– Tegnap egyfolytában estem gyakorolás közben – mondta. –  Ennek a sportnak a térd-, a boka- és a könyöksérülések a velejárói. Védőfelszerelést azonban nem használok. Naponta csak háromszor-négyszer esek, az meg még belefér – tette hozzá a fiatalember.
Béla két hónapja gyakorolja ugyanazt a trükköt, azt mondta, hogy ez alatt az idő alatt csak kétszer ment tökéletesen. Egy-másfél éve gyakorol rendszeresen, ha jó  az idő, gyakran napi 4-6 órát is.

Hogy mi benne az élvezet? Azt mondta ugyanaz, ami egy focistának a futballban.
Farkas Robi is napi 3-4 órát gyakorol, de ő már két esztendeje versenyeken is indul.
– Voltam már harmadik, nyertem a best trick, azaz a legjobb trükk kategóriában, de értem el negyedik és ötödik helyezést is – tette hozzá. Igaz volt ideje gyakorolni, hiszen már 8 éve deszkázik…