Hírek

Áprilisi növényvédelmi jelentés


Az őszi káposztarepce fejlődése is jelentősen lelassult. A talajok mindenhol feláztak, a napi pár milliméter csapadék is elegendő, hogy ne lehessen rámenni a területre. Ezért a melegedés ellenére tovább csúszik a tavaszi munkák elvégzése és veszélybe kerül a tavaszi növények vetése.

A márciusi tél és az azt követő hűvös esőzés ellenére a magasan fekvő helyeken már hét elején megkezdték a repce kártevői elleni védekezést repceszár ormányos (Ceutorhynchus quadridens), repcefénybogár (Meligethes aeneus), nagy repceormányos (Ceutorhynchus napi) pl.: Zengővárkony határában – jelezték a növényvédelmi felügyelők.

Túrony- Szalánta körzetében április 11-én végezték el ezt a védekezést; Nurelle-D 50/500 EC rovarölő + Caramba Turbo növekedésszabályozó készítményekkel.

A gyümölcsösök virágrügyei már a havazás és a március 14.-ei erőteljes lehűlés előtt megduzzadt állapotban voltak, ezért a kajsziban jelentős a fagykár, 10-57% – ot is eléri, fajtától és fekvéstől függően. A kajsziban a későbbi fajták is rózsaszínbimbós állapotban vannak, az őszibarack zöldbimbós, az alma egérfüles állapotban van a Pécs melletti József majorban.

A rágcsálók járatait is bemosta az olvadó hó és a sok eső keveréke! Most jól elkülöníthetők a lakott járatok az elhagyott, kihalt telepektől.

A kedvezőtlen időjárás hátráltatja a tavaszi mezőgazdasági munkák elvégzését, ugyanakkor visszavetette a nagy számban áttelelt rovarok felszaporodását, ami jó a termelőknek, akik várják a talaj felszikkadását. Amint lehet, indulnak a talajmunkák és a vetés.

Készítette:
Pólya Márton
növényvédelmi mérnökszakértő,
zoológus, regulátoros, előrejelző

Forrás: Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága Károsító Diagnosztikai Osztály/ Kormányhivatal.hu