Makó

18 millióból újítják fel a makói víztornyot


Korom András – Makó

Elöregedett és korrodálódott a makói Návay téri víztorony vasbeton szerkezete, ezért a Makó-Térségi Víziközmű Kft. meghívásos pályázaton kereste majd találta meg azt a kivitelezőt, mely napokon belül felállványozza, majd leveri az 1968 óra működő építmény külső vasbeton szerkezetéről azokat a darabokat, melyek a korrózió miatt lekívánkoznak. Majd konzerválják, kijavítják és pasztell színűre festik – mintegy 18 millió forintért – mondta tegnapi sajtótájékoztatóján Medgyesi Pál. A Víziközmű Kft. igazgatója hozzátette, az építési területet körülzárják, a víztorony tövében lévő játszótéri eszközöket pedig biztonsági okokból arrébb helyezik. A munkálatok várhatóan május végéig tartanak.

Medgyesi Pál a sajtó munkatársainak mutatja a felújítás terveit.

A Kft.-nek a felújítás elvégzéséhez a legutóbbi ülésen adott tulajdonosi hozzájárulást a helyi képviselő-testület, lévén, hogy a víztorony az önkormányzat tulajdonában áll. A felújítás során az építményről eltűnnek a korábbi (egyébként belövéseknek látszó) korábbi javítások, s a víztorony is esztétikailag megszépül, s a környezetébe illővé válik, miután néhai Novák István építész is látta a terveket, és Török Péter táj- és kertépítész is elfogadta, hogy a torony szintenként sötétedő sárgászöld pasztell színt kapjon.
Medgyesi Pál elárulta, hogy az építmény felújítását nem a befolyt víz és csatornadíjak összegéből, hanem a tornyon elhelyezett kommunikációs antennák bérleti díjának évek óta felhalmozódott összegéből fedezik. (A díj fele marad a kft-nél, a másik fele a tulajdonos város költségvetésbe kerül.)

Szürkéből hamarosan sárgászölddé változik. A szerző felvétele.

A víztornyon, mely kilátóként is funkcionál, egyébként utoljára 1985-88-ban végezte felújítást, akkor a belső terében dolgoztak.