Makó

Kerékpárral közlekedik a városban a makói mozgáskorlátozottak többsége


Rózsa Virág – Makó
– A közintézmények 85 százaléka akadálymentes Makón – mondta Balog Ervinné, a Mozgáskorlátozottak Csongrád Megyei csoportja makói tagcsoportjának vezetője. A rendelők, az SZTK, a kórház, és az önkormányzat is akadálymentes. A tüdőgondozóba viszont lépcsőn lehet csak bejutni. A mozgássérültek ide a rokonok segítségével, vagy a hivatalos betegszállítókkal juthatnak be, de az utóbbira gyakran sokat kell várni. A nagy posta nem egészen akadálymentes. A csomagfeladásnál és átvételnél a biztonsági őr segít a mozgássérülteknek. Az új épületek mind akadálymentesek, az önkormányzat mindig kikéri a véleményünket az építésnél. Annak idején, amikor elkezdték az átalakításokat, csak úgy csinálták azokat, hogy nem lettek tökéletesek – magyarázta a vezető a régi akadálymentesítési megoldásokat.


A tüdőgondozó bejárata: még nem akadálymentes.

A magántulajdonban lévő vagy bérelt boltoknál, üzleteknél már nem ennyire jó a helyzet. Balog Ervinné szerint legfeljebb felük akadálymentesített, ugyanakkor megemlítette, hogy az átalakítás nem olcsó. – A boltosok, ha látják, hogy kint van valaki, akkor kijönnek segíteni. A multiknál nincs lépcső, azok akadálymentesek.

Általában segítőkészek a makóiak, de előfordulhat, hogy a felajánlott segítséget elutasíthatja, vagy arra kissé durvábban reagálhat egy mozgássérült. – Az utóbbi azoknál esik ez meg, akik az életük folyamán később, baleset vagy betegség miatt váltak mozgáskorlátozottá. Nehezebben emésztik meg az állapotot, mint akik beleszülettek abba. Ezért is lenne fontos számukra a közösség, a sorstársak.

A makói mozgáskorlátozott csoport rendszeres klubösszejöveteleket tart az önkormányzat által ingyenesen biztosított Civil Szervezetek Székházában minden szerda délután 3 és 6 óra között. Orvosi, mozgásszervi betegségekkel kapcsolatos előadásokat szerveznek, sőt a városi rendőrkapitány és a katasztrófavédelem szakembere is ellátogatott már hozzájuk.

A könyvtárba külön ajtó áll a rendelkezésükre.

A helyi egyesületen keresztül lehet igényelni a vissza-nem-térítendő támogatást is a saját otthon akadálymentesítésére. A megyei szervezetnek jogi tanács esetére jogásza van, továbbá tagsági viszonytól függetlenül elérhető a sorstársi tanácsadás, amely segít tájékozódni a támogatásokról, jogszabályokról, eszközigénylésről és egyebekről, hogy jobban tudjanak boldogulni a megváltozott körülményeikkel.

A makói mozgáskorlátozott csoport tagjai számos közös programot szerveznek, így együtt ünneplik az anyák és az apák napját, a nő- és férfinapot, a karácsonyt valamint megemlékeznek a nemzeti ünnepekről. Rendszeresen szerveznek kirándulásokat, egyik kedvenc úti céljuk a Szegedi Vadaspark és a Füvészkert, sőt egynapos városnézéseken is szívesen részt vesznek.
– Még azok a tagjaink is feltöltődnek ezeken, akik a hétköznapokban nagy nehezen mozognak. Természetesen rettenetesen elfáradnak, de kimozdulnak és ez nagyon sokat jelent a számukra.

A lépcső sem akadály, a vevők és a boltosok sok helyen segítenek a bejutásban. A szerző felvétele

A helyi klubnak 87 tagja van, a legtöbbjük idősebb 50 esztendősnél.
 – Élnek fiatal mozgássérültek is Makón, ezért jó lenne ha alakulna egy ifjúsági csoportunk is – mondta a klubvezető, aki fontosnak tartja, hogy a mozgássérült gyermek, ha lehet, rendes általános iskolába járjanak, ugyanis akkor később jobban tudják majd megvalósítani önálló életüket.

A közlekedéssel kapcsolatban a klubvezető elmondta, hogy a távolsági utazásnál szerencsés, hogy jellemzően alacsony pados buszok járnak. Helyi közlekedésre az orvosok kiírhatják a háromkerekű kis mopedeket, amelyeket főként csípő- vagy térd műtöttek illetve a súlyos reumatikus elváltozásokkal élők használnak, ám a helyi tömegközlekedésre a makói mozgássérültek többsége is a biciklit használja.