Makó

Éjszaka 344 centivel tetőzött a Maros Makónál


Az Alsó-Tiszavidéki Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint a Maros tegnap este 22 óra és ma reggel 4 óra között tetőzött, 344 cm-es vízállással. A folyó jelenleg lassan apad, de ez várhatóan jelentősen fel fog gyorsulni, ha a vízgyűjtőn száraz lesz az idő. A gyors apadás hatására a Tisza szegedi áradása is jelentősen le fog lassulni.
Az Alsó-Tiszán a szegedi vízállás növekedési üteme már lelassult, a 20 cm/nap feletti érték alá.

A körösi árhullám miatt a csongrádi torkolat alatti Tisza szakasz gyorsan árad. Ez a gyors növekedés előreláthatólag még 24-36 óráig tarthat. Áradási intenzitások: Csongrád 16 cm/nap, Mindszent 25 cm/nap, Szeged 16 cm/nap.
A Tisza vízállása Szegednél ma reggel 6:00 órakor: 702 cm volt. Az elmúlt napon a szegedi vízmércére vonatkozólag 16 cm-t áradt a folyó.
A Tiszán I. fokú az árvízvédelmi készültség a Csongrád-Szentes-Csanytelek-Mindszent-Mártély-Baks-Dóc-Sándorfalva településeket érintő szakaszon, a Gyála-Szeged-Algyő települések mentén lévő folyószakasz teljes hosszán, Maroslele és Nagyfa térségét érintő (a Tiszán és a Maroson), valamint Tiszasziget, Újszeged, Deszk és Klárafalva térségét érintő (a Tiszán és a Maroson) folyószakaszokon.

Az Igazgatóság 198 fővel vesz részt az árvízvédekezésben.
Az ATIVIZIG munkatársai minden készültségi fokozattal érintett árvízvédelmi szakaszon figyelő szolgálatot látnak el, és az árvízi jelenségek által indokolt feladatokat hajtják végre.
Az ATIVIZIG felhívja a figyelmet, hogy a fokozatban lévő árvízvédelmi szakaszokon töltésközlekedési engedélyekkel sem lehet a töltésen közlekedni, a sorompókat zárva tartja a vízügyi igazgatóság.
Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területének összes belvízvédelmi szakaszán készültség van érvényben.

2 belvízvédelmi szakaszon I. fokú, 4 belvízvédelmi szakaszon II. fokú, és 2 belvízvédelmi szakaszon III. fokú a területi belvízvédelmi készültség.
Az Igazgatóság területén összesen szivattyútelep üzemel. 4 szivattyútelepen I. fokú, 14 szivattyútelepen II. fokú és 12 szivattyútelepen III. fokú belvízvédelmi készültség (24 órás üzem) van érvényben. A szivattyúk a tegnapi napon (04.08.) összesen 4,7 millió köbméter vizet emeltek át.
Az ATIVIZIG 408 fővel végzi a belvíz elleni védekezést. Az ATIVIZIG működési területén az elöntött terület nagysága összesen 41.000 hektár. Ebből vetés: 12.050 ha, szántó: 8550 ha, rét/legelő: 16.400 ha, egyéb: 4000 ha.
Csongrád megyében 30.800 hektár, Bács-Kiskun megyében: 4700 hektár, Békés megyében: 3850 hektár, Jász-Nagykun-Szolnok megyében: 1700 hektár áll víz alatt.
A Csongrád és Környéke Vízgazdálkodási Társulat I. fokú, a Szentes és Környéke, a Dél-Békés megyei, a Kiskunmajsa és Környéke, a Tisza-Marosszögi, és a Tisza-Kunsági Vízgazdálkodási Társulat II. fokú, a Szeged és Környéke Vízgazdálkodási Társulat pedig III. fokú belvízvédelmi készültség mellett végez belvíz védekezési tevékenységet.
MH- Katasztrófavédelem