Makó

Házilag oldaná meg a szennyvíztisztítást


Korom András – Makó
– Már régen kiásták az udvaron a szennyvíz szivattyú gödrét, mikor megtudtam, hogy a lépcsőt és a kapuból a ház bejáratáig tartó betont is fel kellene veretnem, hogy a szivattyút ellátó vezetéket a házfalba építendő újabb villanyórába belekössék. Mivel veszélyesnek találom a villanyvezeték föld alá helyezését, félve egy esetleges meghibásodás miatti áramütéstől, a napokban bennjártam a helyi csatornatársulatnál, s kértem, hogy tőlem gravitációs úton vigyék ki a szennyvizet. A mellettem lévő ház jóval lejjebb van, s mégis rámehet a gravitációs rendszerre, véleményem szerint indokolatlan egy ilyen fölösleges és költséges szivattyú – vázolta helyzetét Dávid Éva, a makói Liget utca egyik házának tulajdonosa.
Mint mondja, kérte, hogy az udvarán kiásott aknát is temessék be azonnal. Ezt a szakemberek meg is tették. Az aknában ugyanis felgyűlt a csapadékvíz, s már a békák is beleköltöztek.
– Kértem, hogy vigyék el az udvaromon tárolt szennyvízszivattyút, s azt is megtették.

A betemetett akna Éva házának udvarán. A szerző felvétele.

Dávid Éva háza a Liget utca legmélyebb részén található, ezért terveztek oda szivattyús átemelőt. – Annak idején nem én fizettem be az önerőt, hanem még az ingatlan előző tulajdonosa. A helyzetet és a csatornázással kapcsolatos szerződést is így örököltem a házzal – tette hozzá.
A házában keletkező szennyvíz azonban nem marad tisztítatlan. – Amennyiben nem lehet tőlem gravitációs módon elvezetni a szennyvizet, akkor vásárlok egy, az uniós szabványoknak megfelelő házi szennyvíztisztító művet. Úgy tudom, hogy már 100 ezer forintért lehet kapni ilyet – tette hozzá.