Makó

Barack Obama integethetne a makói városháza mellvédjéről


Makó Híradó
Bár az önkormányzat hivatalos felhívására nem érkezett egyetlen javaslat sem a kiürített makói városháza főépületének hasznosítására, ám a Makó Híradót számos ötlettel bombázták olvasóink. Igaz, nekünk bármilyen javaslatot elküldhettek.
Volt olyan olvasónk, aki cirkuszt vizionált a klasszicista épület új funkciójaként. Elképzelése nem is olyan légből kapott, hiszen a világ sok országában működnek cirkuszok állandó kőépületben, nem is akármilyenekben. Igaz azt olvasónk nem részletezte, hová kerüljön majd a manézs, hol mutassák be mutatványukat a légtornászok vagy hol tartsák a fellépő állatokat. Ahogy azt sem, honnan szedjék a bohócokat. Mert nélkülük ugye, nem cirkusz a cirkusz…

Többen is úgy vélik, hogy a városházából négy vagy ötcsillagos szállodát lehetne kialakítani, konferenciateremmel sőt szállodával kombinálva. (Nem is rossz ötlet, a régi városháza hasonló hasznosításáról már tárgyalt a város egy befektetővel, igaz végül eredménytelenül.)
Szendrei Anita olvasónk úgy látja, hogy a konferenciaturizmus felfelé ívelő tendenciát mutat mostanában. Makó már most is aktív művészeti életét föllendítené, hogy országos és európai vonzású konferenciákat, koncerteket lehetne Makón rendezni. Debera Zsolt csillagászati és távcső oktatás honosítana meg a városban. Erre is alkalmas a városháza, már ha csillagvizsgálót lehetne telepíteni a tetőtérbe. Igaz addig is a mellvédről lehetne kukucskálni a világűrbe.

Tíznél többen is szívesen látnának mozit az épületben. Csak egyikük szeretne kismozit, többen multiplexet javasolnak. Igaz az ötletet mi sem tartjuk – csak így önmagában – életképesnek. A makóiak ugyanis leszoktak a moziba járásról, annyira, hogy még a Páger mozi is 2 milliós veszteséget hozott össze, mire 2007-ben végleg be nem zárták.

Kovács Marika szerint beköltözhetne az épületbe a könyvtár, a gyermek könyvtárral és a városi TV is, de a földhivatal és az tisztiorvosi szolgálat is, ha annyi hely van. A városi könyvtár újjáépítésére úgy is nehezen jön pályázati lehetőség!!! Egy másik olvasónknak hasonló elképzelései vannak. Úgy véli, hogy a múzeumot, a könyvtárt és gyermekkönyvtárt kellene odaköltöztetni. A bibliotékák a földszinten, míg a múzeum – biztonsági okokból – az emeleten kaphatna helyt, s így méltó hasznosítása lenne a városházának. Nem tudható, hogy a szétszórt intézmények fűtése most mennyi lehet. A könyvtáré biztos horribilis, a hatalmas, nem hőszigetelt ablakok miatt.

Két olvasónk egészségügyi centrumnak örülne itt a leginkább, de olyan is akad, aki a tüdőgondozót, sőt a meglehetősen a ’60-as éveket idéző szülészetet is ide költöztetné, jelenlegi helyéről. Legalább valóban élettel telne meg a városháza. Úgy látja, hogy itt a kismamák akár mind egy-egy szobát kaphatnának, ha már a kórházban hatan is szoronganak egyben.
Erdődi Erzsébet esküvő-központot, néhány vendégszobával, ruhakölcsönzővel, virágbolttal és étteremmel látna itt szívesen.
Ferenczi Gábor a kiürített városházából városházát szeretne, ha végképp nem megy, akkor pedig iskolát. Panyor Mária a gáz- és a áramszolgáltatók ügyfélfogadását tenné erre a kulturáltabb helyre.

A városháza főkapuján olvasható aktuális tájékoztató. (Fotó: Makó Híradó)

Olyan olvasónk is akadt, aki extrém sportpályát építene a városháza hatalmas udvarán, mondván az onnét jövő zaj itt biztosan senkit sem zavarna. Egy kaján olvasónk pedig fürdőt építene a városháza köré, hátha az népszerűbb – és olcsóbb – lenne a Hagymatikumnál.
Krajcz Lajos szerint itt legyen a makói Fehér Ház! (Már látjuk is lelki szemeink előtt Barack Obamát integetni a legközelebbi nemzeti ünnepen egyenesen a székelyzászló mellől! Az ezzel kapcsolatos helyi rendelet preambulutában szerepelne az is, hogy emellé kidughatnak egy csillagos-sávos lobogót is!) Az amerikai elnök költözése előtt biztos teljes felújításon esne át az épület – mely helikopter leszállót is kapna. És a felújítás költségét a képviselő-testület biztosan engedné lelakni. Igaz, a bérleti díj emelés jogát a városnak szerződésben kellene fenntartani. Nehogy már sóherkedjenek majd vele az amcsik. Mellesleg ezzel alaposan fellendülne a makói idegenforgalom, s még a Hagymatikumot is bővíteni kellene a fürdőzni vágyó tisztviselők és diplomaták miatt.

Ratalics Mónika javaslata is figyelemre méltó: szerinte azzal is lehetne takarékoskodni, ha levinnék a vezetők fizetését havi 100 ezer forintra. Úgy véli abból is kijönnének.
A városháza főépülete bezárásával az önkormányzat számításai szerint 15 milliót spórolnak évenként. Ez – nyilatkozta a költözéskor Buzás Péter polgármester – 6 tisztviselő éves jövedelmét és annak közterheit fedezi. Azaz olvasónk takarékossági elképzelése biztos pénzügyi alapokon állónak tűnik.