Makó

Kúria: Makóé a Páger mozi épülete


Korom András – Makó
Mint arról beszámoltunk, a makói, 2000 négyzetméteres, a becslések szerint mintegy 100 millió forintot érő Páger mozi épületét annak idején a helyi ipartestület építette, az ingatlant az 1940-es évek végi, ’50-es eleji államosítási hullámok idején vették el a szervezettől, hogy azt követően egészen a rendszerváltást követő évekig állami tulajdonként működtesse az egykori Csongrád Megyei Moziüzemi Vállalat.
Az első szabad választások után felálló, Sánta Sándor polgármester vezette testület döntött arról, hogy az ipartestülettől annak idején  az állam által ellopott mozit visszaadja eredeti tulajdonosának. Az ugyanis a kárpótláskor nem igényelte vissza azt. Az erről szóló megállapodás azonban kikötötte, hogy a mozit továbbra is filmszínházként kell használni, amennyiben ez a feltétel nem teljesül, a mozi tulajdonjoga visszaszáll a makói önkormányzatra.

A biztos múlt nyoma a mozi ajtaján. A városnak más tervei vannak az épülettel. A szerző felvétele.

A Páger mozi működése azonban az utolsó évben azaz 2007-ben 2 millió forint veszteséget hozott, az sem segített a bevételek növekedésében, hogy ott még kávézót is működtettek, így az ipartestület végül bezárta.
A város és az ipartestület között bírósági eljárás lett a mozi tulajdonjogával kapcsolatban, Ezt első fokon az ipartestület, másodfokon azonban a város nyerte meg. A fellebbezés miatt került az ügy még tavaly a Kúria elé, mely most mondta ki az immár megfellebbezhetetlen döntését.
A város tervei évek óta változatlanok: olyan befektetőt keresnek, aki valamilyen turizmushoz kötődő célra hasznosítaná az egykori filmszínház épületét. A néhány korábbi érdeklődő abban éttermet, mások bowling-pályát, de olyan is akadt, aki, outlet-bevásárlóközpontot és kismozit akart is kialakítani.