Hírek

Maros: 30 %-kal több az átlagnál a hóban tárolt víz


A szegedi Megyeházán tartott megbeszélésen a főigazgató a legfrissebb országos adatokat ismertetve elmondta: a magyarországi folyók mentén jelenleg 1529 kilométeren folyik árvízi védekezés, ebből 523 kilométer hosszan – a Berettyón, a Hortobágy-Berettyón, a Körösökön, a Krasznán, a Taktán, a Zalán – harmadfokú készültség mellett. Az elmúlt két napban mintegy 15 ezer hektárral, 173 ezerre nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága. Tizenöt megye 85 településén védekeznek a belvíz ellen. Az elmúlt napokban 11 embert kellett kitelepíteni a belvíz okozta károk miatt.

B. Nagy László kormánymegbízott, a megyei védelmi bizottság elnöke kifejtette: a megyei védelmi bizottság a helyi védelmi bizottságokkal szoros kapcsolatot tartva a legfrissebb információkhoz juthat hozzá, és kijelentette: bízik benne, hogy a megyében kitelepítésre nem kerül sor, azonban az illetékesek erre is felkészülnek. A helyzetet illusztrálva kiemelte: az év első három hónapjában lehullott csapadék 100 milliméterrel meghaladja a sokéves átlagot.

– A Tisza szegedi szakaszának vízgyűjtőjén márciusban a sokéves átlag négyszeresének megfelelő csapadék hullott – mutatott rá Kozák Péter, az Alsó-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója. Hozzátette: a hóban tárolt víz mennyisége a Tisza esetében 40, a Maros esetében 30 százalékkal haladja meg az átlagot. A Hármas-Körös Öcsöd-kunszentmártoni szakaszán másod-, a folyó alsóbb szakaszán, illetve a Tiszán, a mindszenti vízmércéhez tartozó szakaszon első fokú árvízvédelmi készültség van érvényben. A folyók fölsőbb szakaszáról érkező árhullámok miatt azonban várhatóan még pénteken harmadfokra kell emelni a készültségi fokozatot a Körös bal partján. Tájékoztatójában arról is szólt, hogy a további vízszintemelkedés miatt a hétvégén, vagy a jövő hét elején Szegeden is el kell rendelni az első fokú árvízvédelmi készültséget. Csongrád megyében Újszentivánon, Mindszenten és Székkutason másod-, hat településen első fokú a készültség. A belvízzel borított területek nagysága a megyében 28 ezer 500 hektár.


– A Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság részéről a belvíz miatt eddig 19 esetben történt tűzoltói beavatkozás – tájékoztatott Szatmári Imre tűzoltó ezredes, a katasztrófavédelem megyei igazgatója, a megyei védelmi bizottság elnök-helyettese. Hozzátette: az igazgatóság rendelkezésére álló 59 mobil szivattyúból 29-et már átadtak az önkormányzatoknak a védekezés segítésre, míg a készleten lévő közel kétszázezer homokzsákból négyezer került az önkormányzatokhoz, amelyek ebből kevesebb, mint ezret használtak fel.

Az ezredes arról is tájékoztatott, hogy a megyei igazgatóság épületében kialakították a védelmi központot, amely szükség esetén öt fővel harminc percen belül megkezdheti a védelem irányítását, amíg az megyei védelmi bizottság operatív törzse az előírt másfél órán belül meg nem kezdi működését.
MH-Katasztrófavédelem