Makó

Makón is lehetne az új megyei vízmű központja


Korom András – Makó

Buzás Péter Makó polgármestere a ma délelőtti sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az együttműködés célja, hogy a közös víziközmű céghez tartozó több mint félszáz településen az ivóvíz- és szennyvízszolgáltatás európai színvonalú legyen, de az magyar béreknek megfelelő árakkal dolgozzék. És a szolgáltatást olyan cég végezze, amelynek működése hosszú távra biztosított.

Szirbik Imre Szentes polgármestere, értelmetlennek tartja a szolgáltatók integrációját kikényszeríteni próbáló víziközmű törvényt: “hiszen az önkormányzatok az elmúlt húsz évben megfelelő szinten működtették a vízműveket, s emellett jelentős fejlesztéseket hajtottak végre”. Hozzátette, a mostani összefogás célja, hogy a települések számára a lehető legnagyobb önállóságot biztosítsa a jelenlegi törvényi kereteken belül.

Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere, fideszes országgyűlési képviselő szerint a jogszabály 90 százalékban a szakma által elvárt változásokat hozza, azt azonban a gyakorlat fogja eldönteni, hogy valóban csökkennek-e majd a lakosság terhei a szolgáltatók összeolvadása után.

A szándék azonos, már csak néhány részletet kell tisztázni. A szerző felvételei.

Nagy Sándor kisteleki polgármester szerint a megye helyzete speciális, hiszen Szeged húsz évre koncesszióba adta vízszolgáltatását, így a többi településnek nincs más útja saját érdekei képviseletére, mint az összefogás. Az integráció, az üzemméret növekedése valamint a közös anyag- és energiabeszerzés a hatékonyság javulását, így a szolgáltatási díjak csökkenését hozhatja.

Medgyesi Pál, a Makó-térségi Víziközmű Kft. vezérigazgatója elárulta: a jelenlegi szolgáltatók a legnagyobb cégbe olvadva egy tisztán önkormányzati tulajdonú részvénytársaságot hoznának létre. A jelenlegi kistérségi vízművek üzemmérnökségként működhetnek tovább, a fogyasztók pedig – a helyi költségeket figyelembe vevő – különböző tarifákat fizetnének.
A közös leendő víziközmű részvénytársaság szolgáltatásához szükséges működési engedélyt a május 31-i határidőig már az új vállalkozás kérné, ezt azonban meg kell előznie még ebben a hónapban a helyi képviselő-testületek döntéseinek – mondta.
Az együttműködés nyitott, így a következő hetekben akár még újabb települések is csatlakozhatnak a szervezés alatt álló új szolgáltató társasághoz.

Kakas Béla, Sándorfalva polgármestere szerint az önkormányzatok fenntartói felelőssége eddig is megvolt: Az általa vezetett település például most közös szennyvíz-csatornázási és ivóvíztisztító programot folytat Szatymazzal.