Hírek

Tagtoborzó a Marosmenti Kutyások Egyesületénél


Korom András – Makó
Míg korábban a makói kutyások klubja a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete helyi szervezetekén működött, tavaly óta önállósult az egyesület.
– Tavaly május 1-jén alakultunk át, idén januártól pedig a MEOE szerződött partnereként működik a Marosmenti Kutyások Egyesülete. Mindebből a változásból a tagok semmit sem éreznek. Míg korábban az országos szervezet problémái valamennyi vidéki klubot érintették, ma már nem. Most mindenki úgy gazdálkodik ahogy akar, ez nem függ az országos szervezettől – mondta Kardos László, a Marosmenti Kutyások Egyesülete elnöke.
Az egyesület két hónap alatt elérte korábbi a makói tagszervezet tavalyi taglétszámát.
– 10 évvel ezelőtt még 200 tagja volt a makói MEOE egyesületnek, a számuk azonban tavalyra már csak 24-re csökkent. Éppen ezért azt tűztem ki célul – mondta Kardos László -, hogy legalább ötben tagunk legyen. Bízom benne, hogy napokon belül elérjük a negyvenet. Sajnos az ebtenyésztés a tagok kora, a gazdasági helyzet és más okok miatt is visszaszorulóban van. Azonban már nem a mennyiség, hanem a minőség számít ebben. Az új szervezet megalapításánál a főbb szempont az volt, hogy aki a régi tenyésztők mellett, a fiatalodás érdekében minél több fiatal tenyésztőt várunk. Az elmúlt években jellemző a tenyésztés és a kutyaszemle mellett jövő tavasszal szeretnének a makóiak kutyakiállítást rendezni. A kutyaiskola pedig alkalmas arra, hogy a gyerekek biztonsággal foglalkozzanak a kutyusaikkal. A réi szervezet telephelyét az új egyesület négy év alatt szeretné megvásárolni – tette hozzá az elnök.

Kardos László elnök és egyik kutyusa. Visszavárják a régi tagokat is. A szerző felvétele.

A Marosmenti Kutyások Egyesületének munkáját három fős vezetőség irányítja, tagjai az elnök mellett Kiss László, a kutyaiskola vezetője illetve titkára a legnépszerűbb állateledel kereskedő, Kádár Gabriella. Az egyesület munkájában részt venni kívánók hétfőtől-péntekig 8-tól 5-ig szombaton-vasárnap 8-tól délig nála jelentkezhetnek.
A makóiak kutyások tizenöt-húsz fajtából országos hírű tenyészetet mondhatnak magukénak ma is, s nemzetközi hírű tenyésztő is dolgozik a Maros-parti városban. Klubnapjaikra, melyre minden korosztályt várnak, szerda este 6-tól tartják az Apafi utcai Szieszta presszóban.