Hírek

Lassan már csak cégek vesznek új kocsit


Továbbra is a motorkerékpárok piacát sújtja már negyedik éve a legsúlyosabban az értékesítési válság – derült ki a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületnek (MGE) az összesítőjéből. Márciusban 18 százalékkal kevesebbet, de az idei év első három hónapjában viszont 2,7 százalékkal többet helyeztek forgalomba.

A kishaszonjárműveknél a márciusi csökkenés 15 százalékos, az első negyedévi pedig 19 százalékos volt a tavalyi év azonos időszakához képest. A nagyhaszonjárműveknél viszont márciusban 15, az első negyedévben pedig 36 százalékkal emelkedett a forgalomba helyezett járművek száma.

Az MGE közleményében kiemelte: a személygépkocsik esetében a tavalyi év első negyedévéhez mért elmaradás fő oka, hogy 2012. január 1-jén drasztikusan csökkent a regisztrációs adó (az autókra, a motorokra továbbra is fennállnak a régi feltételek), emiatt sok, 2011 végén megrendelt gépjármű forgalomba helyezését az ügyfelek 2012-ben kérték. Márciusban ez a hatás már megfordult, így látszik, hogy az elmaradás mérséklődik és várhatóan az év második felére megvalósul az előre jelzett kismértékű növekedés – közölte az egyesület.

Az értékesítésben továbbra is 70-80 százalékos arányt képviselő céges vásárlások jelentős mennyiségi bővülése nem várható, de az MGE kismértékű növekedésre számít. Ebben az évben a magánvásárlók lassú visszatérése mozdíthat elsősorban a piacon, amihez a gépjármű-finanszírozás élénkülése is szükséges.

A kishaszonjárművek forgalomba helyezése 2012 második félévében torpant meg, így az eredmény 2012 egészére végül visszaesés lett. Ez részben a magánhasználatra is vásárolt járművek forgalmának csökkenéséből, részben a használók takarékosabb gazdálkodásából adódik. Az MGE szerint jelentős előrelépés idén sem várható.

BH