Hírek

A Maroson csak csekély áradásra számítanak


A Közép-Tisza előző napokban megindult apadását az újabb árhullám keddre megállította.
A Körösök közül a Fekete-Körösön mutatkozott a leghevesebb áradás, román területről II. fok fölötti vízállást is jelentettek. A magyar mértékadó vízmércék közül most csak Ant, Gyoma, és Szarvas (szarvasi vízállás 652 cm) van készültségi szint felett. Szarvasnál a tetőzés április 5-én (péntek) délutánra várható.
A Maros vízgyűjtőjét a Tisza többi részvízgyűjtőjénél lényegesen kevesebb csapadék érte, így ebből a következő napokban a magyar szakaszon áradás igen, de készültségi szintet meghaladó vízállás nem várható.
Az Alsó-Tisza továbbra is lassan árad, a vízállás Szegednél 564 cm volt. A vízszint emelkedése Szegednél az I. fokú készültségi szint alatt (650 cm) állhat meg.
A továbbiakban Csongrádnál és Mindszentnél mérsékelt apadásra, Szegednél alig változó vízszintekre, majd a hét közepétől – a mellékfolyók (Maros, Körös) és a Felső-Tisza leérkező árhullámai miatt – ismét áradásra lehet számítani.
Szegednél a rakpart vasárnap reggeli lezárása az útszerkezet megóvása érdekében vált szükségessé.

Az ATIVIZIG működési területén Szentes-Öcsöd árvízvédelmi szakaszon, Öcsöd-Kunszentmárton térségében továbbra is I. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben.
Az ATIVIZIG működési területén jelenleg 8 belvízvédelmi szakaszon van I. fokú területi belvízvédelmi készültség. Összesen 29 db szivattyútelep üzemel, ebből 7 szivattyútelepen I. fokú, 22 szivattyútelepen II. fokú belvízvédelmi készültség (éjjel-nappali üzem) van érvényben. A szivattyúk a tegnapi napon összesen mintegy 3,8 millió m3 vizet emeltek át. Az elöntött terület nagysága 32.300 ha.

A Tisza-Marosszögi és a Szeged és Környéke Vízgazdálkodási Társulat II. fokú belvízvédelmi készültség mellett, a Szentes és Környéke és a Kiskunmajsa és Környéke Vízgazdálkodási Társulat I. fokú belvízvédelmi készültség mellett végzi belvízvédekezési tevékenységét.
Önkormányzatok védekezése:
Az ATIVIZIG működési területén Balástya és Székkutas önkormányzata I. fokú, Felgyő önkormányzata II. fokú belvízvédelmi készültség mellett végez vízkár-elhárítási tevékenységet.

Katasztrófavédelem