Makó

Még másfél milliót dob Makó a lombkoronasétányba


Korom András – Makó
Többlet önerőt kell biztosítani a makói Maros-parton épülő lombkorona sétány építéséhez, miután a beruházás során a kivitelezési munkálatokat közbeszerzési eljáráson elnyert Bogrodi Bau Kft. jelezte a makói önkormányzatnak, hogy az építmény állékonyságának érdekében szükséges 2 pillér lehorganyzása, valamint a pillérek úgynevezett Gabion-hálóval történő védése. A műszaki ellenőr a fenti pótmunka igényt megvizsgálta, annak okát a szerződéskötéskor előreláthatatlannak ítélte meg. A felmerült pótmunka elvégzését a szerkezet rendeltetésszerű és balesetveszély-mentes használata szempontjából szükségesnek tartotta, emiatt az önkormányzat hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárás megindítását kezdeményezte.
A makói képviselő-testület legutóbbi rendes ülésén biztosított a felmerült plusz költségeket, azaz mintegy másfél millió forintot.
Mint arról már beszámoltunk a makói és a perjámosi önkormányzat a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007–2013 keretében  nyert 95 százalékos támogatást a „Makó-Perjámos ökohíd a Maroson” című projekt megvalósítására. A 284 millió forint összegből 146 millió a 190 méter hosszú sétány kialakításának ára.
A lombkoronasétány egyébként 18, eltérő magasságú, úgynevezett pörgetett technológiával készülő vasbeton oszlopon áll. Kupolája – formája után – a Hagymaterasz nevet kapta. A háromszintes kilátótorony tetejéről a terepszintig zárt csúszda vezet le.
A lejárathoz tervezett kültéri bútorok ügyességi játékok még nincsenek a helyükön, de a parkoló jó része már megépült. A munkálatok tavaly szeptemberben kezdődtek meg.