Hírek

Húsvét másnapján


És tegye fel a kezét, akinek a húsvét csak családi ünnep, egy kis pihenő a napi robotból!
És most az a lány vagy asszony jelentkezzen, aki önként és dalolva szereti, ha spicces vagy tajt részeg férfiak öntözik a fejét különféle pacsulikkal. (A kisgyerekek, unokák most nem számítanak, nekik ez is csak egy játék.)
És hol vannak azok a lányok, akik imádják a locsolókat, s nem indulnak ők is útnak húsvét hétfőn, nehogy már megtalálják őket a locsolkodni vágyók?
És kik azok, akik a húsvéti népszokásokban nem látják az ősi pogány termékenységi ünnepek továbbélését? A locsolásnak a népi hiedelemben nincs köze a kereszténységhez, a piros tojások szimbólumának megfejtéséhez sem kell nagy ész. Aki nem látja, hogy mindez miről szól, az..? Hát már nem is fogja.
A húsvét hétfő – s ez nem újdonság -, nem a húsvét vasárnap továbbélése. Nem egyházi jellegű ünnep, még ha sokan azt is gondolják. Ez a nap az, melyen évszázadokkal ezelőtt is az ősi hiedelmek éltek tovább, hol enyhébb, hol meg durvább mivoltukban. Mert a kölnisüveg  használata ilyenkor viszonylag újabb módi, az eladó sorban lévő lányok illetve ifjú asszonyok vizesárokban, itató- vagy mosóvályúba fektetésének, vagy vödörrel locsolásának szokása volt az eredeti verzió.

Ahogy a György István Tavaszünnep című dokumentumfilmjében is látható:

Korom András