“Szeretném, ha a Krisztus feltámadásának üzenete minden otthonba, minden családhoz elérkezne, főleg oda, ahol a legtöbb a szenvedés, a kórházakba, börtönökbe…” – mondta Ferenc pápa húsvéti beszédében, majd békét sürgetett a Közel-Keleten, izraeliek és palesztinok között, “akik nehezen tudják megtalálni az egyetértés útját, hogy ők bátran és egymás iránt nyitottan indítsák újra a tárgyalásokat a túl sok ideje tartó konfliktus beszüntetésére”. A békéért imádkozott Irakban, hogy “véglegesen szűnjön meg az erőszak”, békéért a “szeretett” Szíriában “a konfliktus által sebzett népéért és a számtalan menekültért, akik segítségre és vigaszra várnak… mennyi szenvedést kell még elviselniük, mielőtt politikai megoldás születne?”

Békét kért a véres konfliktusok színhelyén, Afrikában: Maliban, hogy “egységre és stabilitásra találjon”, Nigériában, ahol “sajnos nem szűnnek a számos ártatlan életét fenyegető merényletek, és ahol nem keveseket, így gyerekeket is, terrorista csoportok tartanak túszként fogva”, a Kongói Demokratikus Köztárságban és a Közép-Afrikai Köztársaságban, ahol “sokaknak kell elhagyniuk otthonukat  és még mindig félelemben élnek”.
Békét Ázsiában, “főleg a Koreai-félszigeten, hogy küzdjék le az ellentéteket és érlelődjön meg a kiengesztelődés megújult szelleme.”Békét az egész világnak, melyet még annyira megoszt a könnyű vagyonszerzést keresők kapzsisága, melyet megsebez az emberi életet és a családot fenyegető egoizmus. Az egoizmus vezeti az emberkereskedelmet is, mely a huszonegyedik század legnagyobb méretű rabszolgatartása. Békét az egész világnak, melyet  a kábítószer-kereskedelem erőszaka szaggat és a természeti források káros kizsákmányolása!” – mondta a pápa.

Ferenc pápa első húsvét vasárnapját a Szent Péter tértől a majdnem az Angyalvárig álló hatalmas tömeg követte. A szentmise és a beszéd között a pápa nyitott autóval körbejárta a teret, ahol többek között egy beteg kisfiút vett kézbe. Egy argentin hívő a Buenos Aires-i San Lorenzo labdarúgócsapat mezét adta neki.  

MH-MTI

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest