Makó

Makón is induló népegészségügyi programot vesznek át Zentán és Aradon


Makó Híradó
Évenkénti rendszeres, személyes tapasztalatcsere keretében segíti egymást a jövőben a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely – Makó és a zentai közkórház. Az erről szóló megállapodást a napokban írta alá dr. Kallai Árpád a vásárhelyi és makói és dr. Vasas Mihály a zentai intézmény főigazgatója, valamint Kószó Péter, Hódmezővásárhely alpolgármestere és Ceglédi Rudolf, Zenta polgármestere. A folyamatos szakmai tapasztalatcserék keretében az intézmények mind az orvosi, mind az ápolási, a tudományos és a szakellátás szervezésének gazdasági, financiális kérdéseiben, a fekvő és járóbeteg szakellátás területein egyaránt rendszeresen konzultálnak és segítik egymást.

Az együttműködés keretében a hódmezővásárhelyi kórház az Egészséges Vásárhely Program megalkotása és működtetése során összegyűjtött tapasztalatait is megosztja az alföldi város szerb testvértelepülésének kórházával, és segíti a zentai intézményt egy hasonló alapokon nyugvó népegészségügyi program kialakításában. A megállapodásban a felek rögzítették: az EVP az innovatív lehetőségek programja, amely szakmai színvonalával és mérhető népegészségügyi hatásával megalapozta a kórház gyógyító munkán túli, egészségmegőrző és egészséges életmódra nevelő szerepét is, minderre tekintettel kiváló mintaként szolgál egy hasonló egészségügyi program kialakításához.

A hódmezővásárhelyi önkormányzat és a vásárhelyi kórház által életre hívott Egészséges Vásárhely Program a két intézmény egyesülésével rövidesen Makón is elindul, de az egyedülálló népegészségügyi program módszertanának átvételét korábban már Arad is kezdeményezte.