Hírek

Újabb 123 milliós támogatást nyert a makói kórház


Korom András – Makó

Nemhogy visszafejlődne a makói kórház, ellenkezőleg, újabb sikeres pályázatnak köszönhetően továbbfejlődik. Míg nemrégiben arról adtunk hírt, hogy 133 millió forintból modernizálják a rendelőintézetet, mai sajtótájékoztatóján Kallai Árpád főigazgató és Dóka Ilona ápolási igazgató arról számoltak be, hogy az intézmény az „Egészségügyi dolgozók szakképzése és fejlesztése a makói kórházban” pályázaton 123 millió 60 ezer 416 forint – vissza nem térítendő – támogatást kapott.
Mint azt Kallai Árpád a mai sajtótájékoztatón elmondta, a kórház meglévő 91 dolgozóját annak érdekében képzik tovább, hogy ezzel is jelentősen növeljék az egészségügyi ellátás színvonalát, azaz az intézmény vonzáskörzetében élők szükség esetén a jelenleginél is magasabb ellátásban részesüljenek. A továbbképzés része a Vásárhelyen évek óta jól működő népegészségügyi program eredményeinek alkalmazása is.
Dóka Ilona, a makói és vásárhelyi tagkórházak ápolási igazgatója ismertette: a szakmai képzések során a makói kórház 91 jelenlegi dolgozója kap lehetőséget a szakdolgozói területen a hiányszakmák megszerzésére, illetve olyan továbbképzéseket tartanak számukra, melyek a már meglévő szakmai ismereteiket, tudásukat bővítik.
Közülük 27-en szereznek majd új szakképesítést, mégpedig a következő területeken: hárman gyógyszerkiadó szakasszisztens, ketten egészségügyi gyakorlatvezető, négyen sürgősségi szakápoló, öten geriátriai szakasszisztens, hárman hematológiai, transzfúziológiai szakasszisztens, négyen kardiológiai és angiológiai szakasszisztens, hárman pszichiátriai szakápoló, míg szintén hárman kémiai labor szakasszisztens végzettséget szereznek. A kórház a következő két évben 64 szakdolgozója részére biztosít a stressz-kezelés területén továbbképzést. E tréningek célja, hogy minél magasabban képzett és a nehéz helyzetekben is nyugodt és kiegyensúlyozott orvosok és szakápolók foglalkozzanak a betegekkel, a szakmai színvonal, a szakszerűbb betegellátás és a betegek elégedettségének emelése érdekében.