Korom András – Makó
Buzás Péter polgármester a közelmúltban lezajlott lakossági fórumokon már bemutatta azt a prezentációt, melyből kiderül, hogy a makói önkormányzat milyen kényszerű takarékossági lépéseket tett, hogy valahogy kompenzálja azt a 461 millió forintot, mellyel kevesebből gazdálkodhat 2013-ban a helyi önkormányzat. Ez a 2 milliárd 348 milliós működési költségvetéshez képest olyan, mintha egy családnak egyik napról a másikra 20-25 százalékkal csökkenne a bevétele – világított a város anyagi helyzetére a város első embere. A bemutatott lépéseknél azóta már többet tett meg. Olvasóink kérésére most ezeket vesszük sorra.
Megszűnik a beiskolázási támogatás, nem lesz az idén magyarhertelendi tábor, megszűnt a Deák Ferenc utcai idősek klubja, melyet egyébként is csak hatan látogattak, a városi kitüntetésekkel ezentúl már nem jár pénzdíj, 20 millióval csökkentették a Hagymaház költségvetését, azaz 84,6 millió helyett az idén 64,2 millióból gazdálkodhat.
A polgármesteri hivatal önmagán is takarékoskodik, a tavalyi 132 fős létszámát megfelezte, igaz dolgozói egy részét átvette a járási hivatal, másik részét a Kommunális Kft., s volt aki nyugdíjba ment, így végül is csak 13 korábbi hivatalnok került az utcára. És a hivatal nemrégiben polgármesterestől, alpolgármesterestől, jegyzőstől átköltözött a városháza Úri utcai szárnyába, s a főépületet lezárták. Ezzel a lépéssel – a városházi kalkulációk szerint – körülbelül 15 milliót, azaz hat dolgozó bérét spórolják meg.

A polgármester irodája az Úri utcai szárnyépületben. Önmagán is spórolt a hivatal. A szerző felvétele.

De a városházára került az Egyesített Népjóléti Intézmény is (itt is történt létszámcsökkentés), a Béke utcai eddigi épület azonban nem kerül ebek harmincadjára, 20-25 millióból azt majd valamikor vendégfogadó hellyé alakíttatnák. És Újvároson immár csak egy óvoda működik.
Az önkormányzat a takarékosság mellett bevételeit is növeli. Tavaly a helyi adók emeléséről, idén pedig eddig a városi tulajdonban lévő üzlethelyiségek bérleti díjáról döntött. Ez utóbbiakat április 1-től emelte meg 5,75 százalékkal, de a követező testületi ülésen más díjemelésről is döntenek majd a képviselők.
A kötelező feladatok mellett az önkormányzat a város kitörési pontjának tartott turizmusra is költ, így már döntött arról, hogy idén 170 millióval támogatja a Hagymatikum működését. 51 millióból újul meg a fürdő előtti tér (ezt a munkát már tavaly elkezdték, így annak költségei nem az idei költségvetést terhelik), s a szerdai testületi ülésen tárgyalják majd azt is, hogy potom 1,5 millió forinttal kell megemelni a Maros-parton már befejezés előtt álló lombkoronasétány 186 millió 743 ezer forint önerejét is.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest