Hírek

Lázár: ötszáz hivatalnok szabotálja a Fidesz sikerét


Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár a HVG-nek adott interjújában elmondta: A Fidesz nem kívánta súlyosan és aránytalanul korlátozni a véleménynyilvánítás szabadságát az új választási törvény megalkotásával, de az irreálisan magas kampánykiadásokat csökkenteni akarta azzal, hogy a politikai hirdetések csak a közmédiában helyezhetők el.

Magyarországon nem látja okát annak, hogy a népképviseletet az Alkotmánybíróság gondnoksága alá helyezzék – ezzel indokolta, hogy az alaptörvénybe írtak be olyan paragrafusokat, melyeket korábban a taláros testület alkotmányellenesnek nyilvánított. Meggyőződése, hogy regisztráció nélkül nem lehet tökéletesen lebonyolítani a választásokat.

Igazat adott Matolcsynak, aki nemrégiben azt írta, évente 1500 milliárd forint támogatás kell ahhoz, hogy szárnyaljon a GDP. Úgy véli, hibát követett el a kormány 2010-ben, amikor az egész fejlesztési rendszert nem változtatta meg. Új kihívásokra nem lehet régi válaszokat adni. A korábbi elosztás Bajnai-féle rendszerét alkalmatlannak találja a hatékony munkára. Az idén megpróbálnak: 1000 milliárd fölötti tőkét betolni a gazdaságba. Igaz 2015-ig évente kb. 1700 milliárdot kellene lehívni, de Lázár már évi 1200-1300-zal nagyon elégedett lenne.
“Az uniós bürokrácia és a tagállamok egy része abban érdekelt, hogy minél kevesebb pénzt tudjunk lehívni. Ez egy régi csata a nettó befizetők és a támogatottak között: az előbbiek szeretnének kevesebbet fizetni, így jól jön nekik, ha azt bizonygathatják, nem is tudunk felhasználni ennyi pénzt. Ezért állítanak bürokratikus akadályokat, a szocialista kormány a magyar rendszert is az uniós szabálykönyvek szerint rakta össze. Ez hiba volt, mert Brüsszelnek akart megfelelni, nem pedig a magyaroknak. Most is Brüsszel a kifizetés-megkönnyítés egyik akadálya: azt mondják, ha a hétéves költségvetési ciklus végén nyúlunk bele a kifizetési rendszerbe, az kockázatot jelent. Itt vétett hibát a kormány, hogy nem 2010-ben nyúlt bele. Úgy látom, most már nagy szervezeti átalakítások nem lehetségesek, ezért kellettek és kellenek még személyi változások, mert az apparátus hozzáállásával is gond van. A pályázók és nem a bürokrácia érdekeit kell nézni.” – mondta.
Hangsúlyozta: tudatos kormánydöntés volt, hogy a Bajnai Gordon által kialakított intézményrendszert továbbviszik. Azt gondolták, hogy a rendszer határozott átalakítása túl nagy kockázatot jelent. “Ebben több bátorság kellett volna, mint az Alkotmány, a Polgári törvénykönyv, a választási rendszer esetében. Sajnos a minisztériumi, állami középvezetésből hiányzik az ország megújításához szükséges innováció. Ezzel nagyon nehéz szembenézni” – jelentette ki.
Lázár János úgy véli: a brüsszeli eurokratákat, az Alkotmánybíróságot, az ellenzéket lenyomó kétharmados Fidesz sikerét jelenleg a megmaradt intézményrendszerben dolgozó 5-600 ember akadályozza.
Véleménye szerint nem demokrácia-, hanem szociális deficit van hazánlban, hiszen 3 millió körül van a létminimumon élők aránya. Ezért kell megtenni mindent, hogy a válság veszteségeit minimalizálják: szükség van a rezsicsökkentésre, mert belső fogyasztás nélkül gazdasági emelkedés sincs. Ehhez munkahelyek kellenek, és kellett a minimálbér emelése.
 “A 200 ezer forint körül kereső családoknál is sok teendőnk van, mert ennyi fizetésből nagyon nehéz két gyereket felnevelni. Ki kell mondani: 200 ezer forintnyi nyugdíjból egy házaspár könnyebben él, nehezebb ugyanennyiből két gyereket nevelni.”
Úgy látja a fogyasztáscsökkenés oka az, hogy még mindig nagyon sokan el vannak adósodva.
“Százezreknek kellene a szolgáltatásból a termelő szektorba átmenni, hogy javuljon a gazdaság helyzete. A fogyasztás azért csökken, mert még mindig nagyon sokan el vannak adósodva, előbb ebből kell kijönni.” – hangsúlyozta Lázár János.
A Fidesz barátkozási törekvéseit Moszkvával reálpolitikának nevezte, ugyanis a földgáz nagy részét Magyarország jelenleg csakis az oroszoktól tudja beszerezni.