Makó

Felháborodott a díjemelésen 36 makói üzletbérlő


 

Korom András – Makó

Nem lettek boldogok azok a makói kereskedők – akik a városi tulajdonban lévő üzlethelyiségeket bérlik – attól, hogy a helyi képviselő-testület, előző rendes ülésén a jegybanki alapkamatnak megfelelő 5,75 százalékos bérleti díj emelést szavazott meg.

Az ezzel kapcsolatos előterjesztés arra hivatkozott, hogy a Makón 2009 óta néhány kivétellel nem nyúltak a díjakhoz. Az emelés az önkormányzat adatai szerint 26 bérlőt érint. A városházán kiszámolták: Makó a 2009-es 6,1 százalékos infláció miatt 2 millió 622 ezer, a 2010-es 4,2- százalékos infláció miatt 1 millió 800 ezer, a 2011-es 4,9 százalékos pénzromlás miatt 1 millió 991 millió, míg a tavalyi 3,9 százalékos infláció miatt 1 millió 600 ezer forint bevételtől esett el. Az idén a bevételkiesés 2 millió 450 ezer forintot jelentene az önkormányzatnak, mely ebben az esztendőben a nagyarányú központi elvonások miatt így is 461 millió forinttal kevesebből gazdálkodhat. A bérleti díj emelés viszont körülbelül 6,5 millióval jelent majd több bevételt – a városházi kalkuláció szerint.

Makón 2011-ben már megpróbálkoztak a díjemeléssel, ám akkor 75 kereskedő nyújtott be petíciót a városházára, melyben azt kérték, hogy csökkentsék az üzletek bérleti díjait. Az akkori márciusi testületi ülésen a képviselők 11 igen szavazattal – tartózkodás és ellenszavazat nélkül – úgy döntöttek, hogy eltekintenek a helyiségbérleti díjak inflációt követő emelésétől az üzlethelyiségek esetében – kivéve a hitelintézeteket és pénzügyi vállalkozásokat, a gyógyszer ellátására irányuló egészségügyi szolgáltatókat, valamint áruház láncolatban működő kereskedelmi tevékenységet folytatókat. Azaz a helyi kiskereskedők megúszták az inflációt követő díjemelést is

Most újra szervezkednek, annak ellenére, hogy amikor közvetlen a díjemelés döntése után hírportálunk megkérdezte néhányuk véleményét, s azt mondták, hogy ezt a békát most lenyelik. Nem tették, Hermann János kereskedő a ma már nem működő üzletbérlők egyesületének egykori elnöke a belvárosi bérlők nevében még március elején fogalmazta meg a következő nyílt levelet:

 

 

Hermann János az alább olvasható nyílt levéllel. A szerző felvételei.

 

“Nyílt levél a makói Polgármester Úrnak és a Képviselő-testületnek!

Üzlethelyiségek bérleti díjának emelése ügyében
A Polgármester Úr arra kért minket bérlőket, hogy zokszó nélkül fogadjuk el a bérleti díjunk emelését. Arra hivatkozott, hogy a város költségvetéséből a kormány elvont és az szűkös. Kérésének nem tudunk eleget tenni, mert nekünk is 2008 óta folyamatosan csökken a bevételünk. Az Önkormányzat bajban van.

A bérlők nincsenek bajban? Sajnos az idén is folytatódik a tendencia, hogy többen kénytelenek lesznek feladni üzletüket. Ahogy a város lakói szegényednek, egyre kevesebb ember engedheti meg magának, hogy a napi megélhetést biztosító cikkeken kívül mást is vásároljon. Az üzletek forgalma ez által a töredékére esett vissza, részben a lakosság számának csökkenése, részben a reálkeresetek csökkenése miatt. A helyi vállalkozások nem lehetnek beszállítók a milliárdos makói beruházásokban. Külső cégek lehetnek csak nyertesek, így a pályázaton megnyert pénz nem Makón kerül körforgásba.

Sajnos úgy néz ki, hogy csak a bérleti díjunkra /a H-Elektrománia esetében 410.000.-Ft/hó/ és az adóforintjainkra van szükség. Az építményadó,a kommunális adó,és az „iparelűzési” adó is növekszik. Az ilyen kölcsönös viszonyra alakult ki az a mondás, hogy: ÉLNI és ÉLNI hagyni!!!!!Amennyiben ilyen egyoldalúan kezelik ezt a viszonyt,eljuthatunk odáig,hogy nem lesz aki bérelje ezeket az önkormányzati ingatlanokat. A szabadpiacon az ingatlan árak és a bérleti díjak 30%-kal csökkentek. Más városokban nem emelték, hanem csökkentették a bérleti díjakat. Nincs elég üresen álló önkormányzati üzlet, vendéglátóegység, ingatlan Makón? Nem ezek hasznosításával kellene plusz bevételi forráshoz jutni?A fürdőváros főterén nem szükségesek az üzletek ,a vendéglátóegységek,a szolgáltatók?A bérleti díjemelésből éves szinten 2,5 millió Ft az önkormányzat kiesése. Ez egy fa ára a fürdő előtti téren. Az üzletek bérlőinek pedig a vállalkozásuk életben maradása a tét.
 

A jó gazda tudja, hogy a birkát nem csak nyírni, hanem etetni is kell. A tulajdonos önkormányzat nem tett értéknövelő beruházást, illetve korszerűsítést az ingatlanjai vonatkozásában. Az üzletek 50 évvel ezelőtt épültek, azóta ugyanabban az állapotban vannak. Úgy gondoljuk sikeres város, csak sikeres polgárokra épülhet. Légvárat épít az, aki a gazdaság megfojtásával akar túlélni és sikert aratni. Azt szeretnénk, hogy a lokálpatriotizmus ne csak választási szöveg legyen, hanem a saját bőrünkön is érezzük a hétköznapokban. Ennek a kézzelfogható jeleit szeretnénk látni a szavazó gombok nyomásánál is, és nem csak a kopogtatócédula begyűjtésekor kedves képviselők.”

Miután most kézhez kapták az érintett üzlethelyiség bérlők a díjemelés mértékéről szóló hivatalos levelet, Hermann János újabb aláírásgyűjtésbe kezdett, s végül a városházára egy olyan dokumentumot nyújtott be, melyben 36 kereskedő nem csak a díjemelés mértéke ellen tiltakozik, hanem egyenesen azt kéri, hogy 30 százalékkal csökkentsék a díjakat. Épp olyan arányban, ahogy a szabadpiacon lévő üzlethelyiségek bérleti díja is csökkent az utóbbi időben.

A városházán nem kívánták kommentálni az üzletbérlők nyílt levelét..