Makó

Matek olimpiára utazik a makói gimnazista


 

Bojtor Boglárka- Makó
– Az olimpiai szakkörre a legjobbak kapnak meghívást. Ez Áginál is így történt, hiszen a Középiskolai Matematikai Lapok Versenyén a két feladattípusból első és második helyen áll jelenleg a lányok közül. Az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny válogatói alapján pedig bejutott az országos döntőbe – mondta Rójáné Oláh Erika, felkészítő tanár.
Ági már kilencedikes kora óta kéthetente jár  a Szegedi Tudományegyetem olimpiai előkészítőjére, de a budapesti szakkörre is rendszeresen ellátogat.
A matek olimpiát április 8. és  14-e között rendezik Luxemburgban, húsz európai ország részvételével. Magyarországot négyfős lánycsapat képviseli majd – ennek egyik tagja a makói diáklány.  A hazai versenyzők  már ismerik egymást különböző rendezvényekről. A téli szünetben pedig olimpiai edzőtáborban vettek részt Tatán, így előre kipróbálhatták a közös munkát. Egy szűk hónapon belül azonban ezt élesben gyakorolják majd. A versenyen az esélyegyenlőség érdekében mindenki a saját nyelvén kapja majd meg a feladatsorokat, bár Ági szerint az angollal nem lenne túl sok gondjuk. A tatai edzőtáborban ugyanis angol csapatokkal készültek a megmérettetésre.
– A kémia OKTV döntőjébe is bejutottam, ami pont az olimpia előtt lesz, így párhuzamosan készülök két versenyre is. Naponta több órát matekozok. A felkészülést segítő feladatsorok mellett Rójáné Erika tanárnővel  is minden héten délután feladatokat oldunk meg – mondta Ági.
A fiatal olimpikon az iskolai matekórákon sem azzal foglalkozik, amivel a többiek, de mindig jelen van. A héten például kiselőadást tart diáktársainak egy általa kedvelt témából. Ági kitűnő tanuló, amit szorgalmának és a szülői támogatásnak köszönhet.  A továbbtanulással kapcsolatban még nincsenek konkrét tervei, de az biztos, hogy a reál tárgyak szeretete befolyásolja majd döntését.
A versenyzés és a felkészülés nagyon sok utazással jár. Ági útiköltségének előteremtésében az Új Európa Alapítvány által meghirdetett  MOL  Tehetségtámogató Program nyújt segítséget.