Hírek

Mihály titkos szappanreceptje


Bojtor Boglárka – Makó
– Szappant főzni mindenki tud, csak valami zsiradékra van szükség hozzá. Az interneten ezerféle recept közül válogathatunk, ha ki akarjuk próbálni. Én általában olajból készítem, de próbáltam már tejből is ilyen tisztítószert csinálni. Sokan azt hiszik, hogy csak mosni jó, de nálunk az egész család ezzel fürdik – mondta hírportálunknak Herédi Mihály. Ahogy minden másból is, lassan a tisztálkodó- és tisztítószerek körében is visszatérünk a régi „divathoz.” A háziszappan alapja a zsiradék, a víz és a lúg, amiket 40-45 °C-on masszává kell főzni és botmixerrel összeturmixolni.
– A szappanfőzés gyorsan megvan, de az elkészült massza száradása egy hónapot vesz igénybe. Erre az időre olyan formába kell önteni, amilyennek a kész terméket akarjuk látni. Én kólás dobozba töltöm, majd pár nap után feldarabolom. Ezt követi a leghosszabb szakasz, a szárítás, ami körülbelül 30 napig tart.

Kólás doboztól lesz kerek a háziszappan. A szerző felvételei

Az alaprecepthez tetszés szerint adhatunk gyógynövényeket, vagy akár bodzát, narancshéjat is. Utóbbival a C-vitamint a bőrön keresztül is pótoljuk, ami ilyenkor fontos, mivel télen ez kiürült a szervezetünkből. A háziszappan tartósítószert és színezéket sem tartalmaz, csak természetes anyagokból áll, ezáltal az érzékeny bőrűek is használhatják.